Vikend na Prokletijama, 27-28. jul 2013.

DSCN1279

Prokletije su planinski venac u istočnoj Crnoj Gori, južnom delu Srbije (Kosovo i Metohija) i severnoj Albaniji. Prokletije su visok planinski venac na jugoistočnom rubu Dinarskog planinskog sisema.

Najviši vrh Prokletija je Jezerski vrh visok 2.692 m je istovremeno i najviši vrh Dinarskih planina. Drugi po redu je Đeravica na Kosovu i Metohiji sa 2.656 m.

Prokletije su u prošlosti različito nazivane: „Beriseldi“, „Severnoalbanski Alpi“, „Alpi na jugu Evrope“, „Crnogorski Alpi“ i dr. Današnji naziv u množini – Prokletije, jer označava veći broj planinskih venaca, prvi je uveo čuveni geograf Jovan Cvijić. Istražujući ovu planinsku grupu, on je primetio da ovdašnje srpsko stanovništvo naziva Bogićevicu, Greben, Bjelič, Karanfile i Trojan zajedničkim imenom Prokletije, što znači proklete planine. Ovaj naziv Cvijić je u svojim radovima proširio na čitav planinski venac počev od Skadarskog jezera pa sve do Ibra i Metohije. Naziv je danas prihvaćen u opštoj terminologiji i toponimiji. 

Petak 26. jul, 2013.

U 20.00h 17 planinara iz Beograda krenulo je ka Prokletijama. U ranim jutarnjim satima, prijavili smo se u Plavu, kupili burek, mantije…. u Gusinju i oko 6h stižemo u Eko-katun gde smo se smestili u 2 katuna. Istu tu noć došli su i naši prijatelji planinari iz PSD Makpetrol-Skoplje, pridružio nam se i Drazen Kusmuk sa Pala. Tu su i naši dragi prijatelji iz PSD Ljubljana Matica. 

DSCN1183

 „Eko katun“  – ovde smo se smestili

Subota 27. jul, 2013.

PSD Karanfili iz Gusinja je organizovao akciju – Hamdovim stazama kojoj smo se i mi priključili. 

prokletije - druzenje protiv zaboravaOkupljanje planinara je bilo kod planinarskog doma Karanfili u Grbaji. Domaćini su za doručak svim učesnicima akcije obezbedili: burek, jogurt, čaj i kafu. Na uspon se išlo kroz prelepu šumu a onda livadama i vrhovima Popadije 2057, Talijanke 2056 i Volušnice 1876 m. 

DSCN1190

Kroz šumu 

Moja slobodna procena da je na akciji učestvovalo oko 250 planinara medju kojim smo bili i mi. Vrhovi koje smo prepešačili su manje zahtevni, preporučujem ih svim planinarima. Bio je ovo prelep dan, ispeli smo se na tri vrha, druzili sa dragim prijateljima i ostvarili nova poznanstva

DSCN1271

Popadija i Talijanka

Dok smo mi uzivali, šest planinara na čelu sa Damirom ispela je Očnjak. Kako im je bilo videćete iz njegovog izveštaja.