Vikend na Prokletijama, 27-28. jul 2013.

Nedelja 28. jul

Nedelja sviće, polazak ka Severnom vrhu započeo je u 5.10 min. Uspon je započeo sa jedne livade pa kroz šumu a zatim vododerinom ili ti jednim kuloarom.

DSCN1287

 Uz strmu padinu 

Hladovina je pa smo mogli ići dobrim tempom. Na oko 1h pešačenja, vratila se jedna planinarka, prethodni dan je penjala Očnjak sa Damirom pa je premorena. Mi nastavljamo penjanje ka Karanfilima. Za 2.30 h, ispeli smo se do karlice odakle ze započeo sneg.

DSCN1306

 Karlica

Nismo poneli dereze, idemo lagano ka padinu do sipara. Odavde započinje teži deo staze, dva planinara odustaju.

prokletije goranova f

Ispod Krošnje

Od sipara penjemo se uz travnatu padinu, uz stenu, prolazimo kroz krošnju, spuštanje sa druge strane a zatim prelaz uz strmu stenu a ispod provalija (bilo ni dobro da se na ovom delu postavi osiguranje).

DSCN1328

 Uspon do krošnje

prolazak kroz krošnju

Još jedna

Za iskusnije planinare ovaj prlazak ne pričinjava problem. Pratim svaki korak planinara, pomažu mi iskusniji. Staza ka vrhu je uska, zemljana a sa strane travnata. Pri samom vrhu uspon je uz stene. Na Severni vrh grupa je izašla u 9.20h. Odmaramo se, doručjujemo i u 10h vraćamo se istom stazom u dolinu. Moram reći da je silazak sa Severnog vrha isto toliko težak kao i uspon.

grupna na vrhu prokletija

 Karanfili (Severni vrh 2460m)

DSCN1341Uspon i povratak istom stazom

Sunce upeklo, žedni smo, vode nigde nema, opomena planinarima da ponesu na uspon dovoljno vode. Pošto nismo imali dereze spuštanje niz snežnu padinu je malo duže trajalo ali nije nam smetalo, uživali smo.

DSCN1354

na kraju snezne padine

 Uspešno se spustili

DSCN1358

Žedni


U Eko-kamp smo stigli u 14.30h, istuširali se ručali, spakovali rančeve i povaratak ka Beograd. U Rozajima se pozdravljamo sa planinarima iz Makedonije.

U Beograd smo stigli 1h noću.

Bio je ovo poseban dan za mene, ali ne i prvi put da „Divan dan“ obeležim na planini.  Hvala na poklončićima 🙂 :-*

Zahvaljujem se grupi na saradnji, bili ste divni 🙂

Do novog susreta, srdačan pozdrav!

Izveštaj pisali vodiči: Milanka Arsić i Damir Lukšić

Fotografije: Danilo Knežević, Tomasz Pezold i Milanka Arsić