Ovim tekstom ukazaćemo vam na ono što je najvažnije ukoliko ste planinar početnik.

Ukoliko ste početnik u planinarenju najvažnije je da odaberete odgovarajuću planinarsku akciju na koju ćete poći. Pažljivo čitajte program akcije i obratite pažnju na dužinu staze i visinsku razliku koja se savladava. Sa vodičem ture za koju ste zainteresovani obavezno porazgovarajte o zahtevnosti staze. Uvek napomenite da ste početnik i navedite planinarske akcije na koje ste do tada išli. Kada odaberete akciju, prijavljujete se vodiču, i uplatom akontacije obezbeđujete sebi sigurno mesto u grupi.Za početak nije neophodno da posedujete kompletnu planinarsku opremu, a najvažnije je da imate udobnu obuću. Adekvatna obuća je duboka cipela koja seže iznad skočnog zgloba i štiti ga. Cipela mora imati đon koji se ne kliza i treba da bude vodonepropusna. Za period proleće – jesen i tehnički nezahtevne akcije u nižim predelima koriste se mekše i udobnije cipele. Ulaganje u obuću je prvo i najvažnije ulaganje kada počnete da planinarite, a na našem tržištu može se pronaći pristupačna obuća za sve vrste planinarskih izazova. Prilikom kupovine odaberite cipele koje su vam bar pola broja veće. Kada se cipela zapertla, vrhovi prstiju ne smeju udarati u njen vrh. Pravilan odabir veličine cipelа najpre dolazi do izražaja prilikom silasaka sa planine, kada prsti proklizavaju i kada postoji mogućnost da, ukoliko je cipela tesna, udaraju u njen vrh.

Na planinarenju treba da ste slojevito odeveni. Na primer, obična majica, duks ili flis na raskopčavanje i jakna/prsluk. Zgodno je da duks ili jakna imaju kapuljaču. Ako zaduva vetar značiće vam. Važno je da stvari možete brzo i lako skinuti i obući po potrebi, jer će vam u nekom trenutku biti toplo na suncu ili prilikom uspona, a već u sledećem ćete prolaziti kroz hladovitu šumu ili se naći na vetrovitom vrhu. Kupovinu planinarskih pantalona možete odložiti i na prve planinarske ture poći u trenci ili nekim udobnim pantalonama u kojima ćete lako moći da podignete nogu i savijete koleno. Na planinarenje uvek idite u pantalonama sa dugim nogavicama jer vas one štite od ogrebotina i ujeda insekata.Sledeće što vam je neophodno je ranac. Za početak može poslužiti bilo koji ranac u koji staju neophodne stvari za jednodnevnu planinarsku akciju. Nikako ne treba nositi torbu koja spada sa ramena. Prednost je ukoliko ranac ima kaiš kojim se fiksira oko struka, jer se time deo tereta prenosi na kukove.

Ono što neizostavno treba da se nađe u vašem rancu je dovoljna količina vode (leti 2-3 litre), hrana, papirne maramice i kesa u koju ćete odlagati đubre. Vodu treba piti češće i manje, tako da vam potraje do kraja ture. Od hrane je zgodno poneti suvo voće, koštunjave plodove, čokoladice, keks, voće i ono što vam inače prija kada idete na putovanje ili izlet (sendviči, pite, salate…). Nakon pakovanja vode i hrane u rancu mora da ostane mesta i za onu odeću koju ćete tokom ture eventualno skinuti. Odeća ne treba da visi sa ranca jer tako može da se zakači za granu ili stenu.

Na planinarsku akciju treba poneti i rezervnu odeću i obuću (čarape, majicu, trenerku/pantalone i patike) koju na jednodnevnim turama uvek ostavljate u autobusu kako vam ne bi otežavala ranac tokom pešačenja.Poželjno je poneti kačket ali je još bolje imati šešir koji svojim obodom štiti vrat. Ako nemate šešir vrat možete zaštititi vezivanjem marame. Naočare za sunce i kabanicu (za početak to može biti i ona za jednokratnu upotrebu) većina planinara uvek ima u rancu, ne bez razloga. I leti i zimi koristite zaštitu od sunca. Kremu sa visokim zaštitnim faktorom treba naneti pre nego što se krene na pešačenje, bez obzira na to što u jutarnjim satima sunčevo zračenje nije jako. Kasnije se često zaboravi, a na planini se brzo i lako izgori. Magnezijum u kesicama može odagnati umor i sprečiti upalu mišića, pa je savet da ga uvek imate u rancu.

Za lakše ture bez mnogo uspona planinarski štapovi nisu neophodni, ali bi oni posle dobre obuće i adekvatnog ranca mogli biti sledeće što ćete nabaviti jer dosta olakšavaju uspon i slilazak.

Gamašne/kamašne su zgodan komad planinarske opreme. Služe da spreče upadanje snega, blata i sitnih kamenčića u cipele, za zaštitu od prljanja i vlage u visokoj travi, kao i od snega u zimskim uslovima. Bandana je takođe praktična, mala je i lagana, a može vas zaštiti i od sunca i od vetra.Kada odaberete planinarsku akciju, pa se prijavite vodiču, uplatite akontaciju, spakujete se i konačno krenete na put, slušajte vodiča i pridržavajte se njegovih uputstava. Sve što vam vodič kaže je u interesu bezbednosti vas i cele grupe. Tokom ture se nikako nemojte izdvajati iz grupe. Ukoliko vam je potrebna pauza obratite se vodiču ili osobi koja je na kraju kolone (tzv. čistač), kako bi znali da treba da vas sačekaju.

Uživajte u planinarenju!

Vaš PSK Balkan