Po jedan vrh za svaku od proteklih 10 godina, kao zalog za narednih 10!

Odlu─Źni da 10 godina postojanja Planinarsko sportskog kluba Balkan obele┼żimo onako kako smo ih i proveli, na planini, u┼żivaju─çi u naporima i lepoti, takmi─Źenjima i dru┼żenju, krajem aprila 2019. zapo─Źeli smo seriju ro─Ĺendanskih uspona sa jedinog mogu─çeg mesta, planine Balkan.

Plan je bio da se u toku uskr┼ínjih praznika, od 25. do 29. aprila, ispenjemo na deset vrhova planine Balkan vi┼íih od 2000 metara nadmorske visine. Na put ka Bugarskoj smo kao i mnogo puta u prethodnih deset godina krenuli iz Skerli─çeve ulice. Na ovu atraktivnu i zahtevnu akciju krenulo je 19 planinara, uglavnom ─Źlanova PSK Balkan ali i nekoliko dragih prijatelja iz planinarskih klubova iz Srbije i Skoplja, koji su sa nama rado planinarili i u prethodnih deset godina.

Nakon no─çne vo┼żnje u jutarnjim ─Źasovima stigli smo u severno podno┼żje planine Balkan, u selo Vidima. Na uspon ka vrhovima planine Balkan po┼íli smo iz duboke doline Vidimske reke. Na polasku nam se priklju─Źilo i nekoliko planinara iz TD Etropole, koji su bili na┼íi doma─çini na ovoj akciji. Posle sat vremena uspona vrlo strmom i dobro ure─Ĺenom stazom stigli smo do planinarskog doma Pleven gde smo napravili pauzu i odakle smo kao na dlanu videli Botev, najvi┼íi vrh planine Balkan i na┼í glavni cilj tog dana.Po┼íto smo se odmorili i okrepili od doma smo nastavili uspon dugom planinskom kosom koja nas je vodila ka glavnom grebenu planine. Na polovini puta u┼íli smo u kraljevstvo snega, kog je bilo dosta zbog obilnih padavina prethodnih dana. Sneg je usporio na┼íe kretanje ka grebenu ali je sa druge strane pru┼żio potpuno druga─Źiji do┼żivljaj planine.Nakon jednog izuzetno strmog i napornog sektora koji smo savladali uz pomo─ç dereza iza┼íli smo na greben planine. Odatle smo se prvo uputili kratko na zapad i ispeli se na na┼í prvi vrh na ovoj turi ÔÇô Mle─Źni ─Źal (2254 m), a potom grebenom po┼íli ka istoku, do Bezimenog vrha (2171 m) i planinskog skloni┼íta Botev.
Nakon predaha u skloni┼ítu, lak┼íi za deo stvari koji smo u njemu ostavili, krenuli smo na uspon ka Botevu. Umorni od celodnevnog uspona i zagledani u oblake koji su se navla─Źili nad Botev, nakon ne┼íto manje od sat vremena stigli smo do njega. Tu smo se odmorili, ─Źestitali jedni drugima i fotografisali pored meteorolo┼íke stanice koja se nalazi na samom vrhu Boteva (2376 m). Vratili smo se istom stazom do skloni┼íta Botev na 2210 m, gde smo preno─çili.
Drugog dana rano smo pošli iz skloništa i zahvaljujući derezama brzo i lako se kretali po smrznutom snegu. Putem kojim smo se prethodnog dana ispeli na greben tog jutra smo iskoristili za silazak.

Nakon nekoliko sati spusta zadovoljni smo stigli do parkinga gde nas je ─Źekao Dragan─Źe i odakle nas je orne i dobro raspolo┼żene prevezao do Ribarice. Od Ribarice grupa je ponovo krenula na uspon ka domu Ve┼żen koji se nalazi na 1650 m. Na putu ka domu nije nas zaobi┼íla ki┼ía, pa ─Źak ni grad. U domu smo proveli prijatno ve─Źe dru┼że─çi se i pripremaju─çi za sutra┼ínji dan koji je zbog duge grebenske staze predstavljao pravu poslasticu.U nedelju smo rano po┼íli iz doma Ve┼żen. Prvi deo staze predstavljao je uspon na glavni greben u blizini vrha Ve┼żen. Nakon izlaska iz ┼íume sa─Źekale su nas strme i na momente snegom i ledom prekrivene padine koji smo oprezno savladavali gaze─çi u derezama i odu┼íevljavaju─çi se vidicima koji su bivali sve lep┼íi i lep┼íi kako smo napredovali ka grebenu.
Po izlasku na greben prvo smo krenuli kratko na istok i do┼íli do vrha Ve┼żen (2198 m), a potom se uputili na zapad u┼żivaju─çi u pogledima na severnu i ju┼żnu podgorinu Balkana i pohode─çi vrh za vrhom.

Ispeli smo se na vi┼íe od deset vrhova, od toga ┼íest vi┼íih od 2000 metara: Buluvanja, Baba, Kartala i ─Źak tri Bezimena vrha. Nakon ┼íto smo umorni i zadovoljni stigli do vrha Kartala, poslednjeg u planiranom nizu, usledio je kratak spust do doma Momina poljana gde smo preno─çili.


─îetvrtog dana usledio je spust od doma Momina poljana do sela Div─Źevo kroz vrlo lepe ┼íumovite predele rezervata Boatin, a potom i povratak za Beograd uz kratko zadr┼żavanje u mestu Pravec gde smo se pozdravili sa na┼íim doma─çinima.Grupa se za ─Źetiri dana ispela na deset vrhova vi┼íih od 2000 m i prepe┼ía─Źila 55 km uz ukupan uspon od 4500 m. Najmla─Ĺi u─Źesnik akcije bio je Nemanja Milosavljevi─ç koji ima 11 godina i koji se bez problema ispeo na sve vrhove na ovoj akciji. Veliku pomo─ç u organizaciji ove akcije pru┼żili su nam na┼íi prijatelji iz TD Etropole (posebno Katy Dotcheva) i Marijana Ilijeva iz TD Musala iz Samokova.

Zahvaljujemo se svim u─Źesnicima ove divne ro─Ĺendanske akcije. ­čÖé

Vodi─Źi: Milanka Arsi─ç i Goran Savi─ç

tekst: Goran Savi─ç

fotografije: Milanka Arsi─ç, Marko Novakovi─ç, Miodrag Medigovi─ç i Goran Savi─ç