ZAROŽJE – BEDEN – 4. 7. 2021.

.

Zarožje je seosko naselje na putu Valjevo – Bajina Bašta okruženo Valjevskim planinama i uzvišenjima Azbukovice. U selu se nalazi vodenica koja je po legendi pripadala vampiru Savi Savanoviću.

Predeo u Zarožju (foto: Saša Kovijanić; izvor: Google Earth)

 
PROGRAM AKCIJE:
nedelja, 4. jul
– polazak u 6.30 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– vožnja preko Lajkovca, Valjeva i Debelog brda i Zarožja
– po dolasku Zarožje sledi priprema i polazak na pešačenje
– spust putem i silazak ka vodenici Save Savanovića
– uspon na zaravan Zarožja
 
Beden je planinski vrh koji se nalazi tridesetak kilometara zapadno od Valjeva. Pruža se jugozapadno od mnogo poznatijeg Povlena i sa svojih 1256 m oko stotinu metara je niži od njega. Ceo kraj odlikuju lepi pejzaži i pogled na planine i vrhove u okruženju.

Predeo u Zarožju (foto: Saša Kovijanić; izvor: Google Earth)

 
– nastavak pešačenja livadskim, šumskim i makadamskim stazama i putevima sa nekoliko kraćih uspona do vrha Beden (1256 m)
– nakon vrha očekuje nas kraći spust i pešačenje putem do mesta gde završavamo turu
– povratak za Beograd
*dužina staze je oko 21 km, a ukupan uspon je oko 1000 m
 
OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama
ISHRANA: iz ranca
TROŠKOVI: 1300 dinara (akontacija za akciju je 1000 dinara i plaća se prilikom prijave); instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Zoran Živanović, br. telefona +381 64 295 64 69, imejl adresa: zokizivanovic@gmail.com