Deliblatska peščara – Zagajička brda – 21.10.2017.

Deliblatska peščara ili Banatski pesak jedinstvena je peščara u Evropi, a nalazi se u južnom Banatu. Ova prostrana oblast površine od oko 300km², čije su glavne peščane mase elipsoidnog oblika okružene plodnim lesnim poljoprivrdnim površinama, proteže se između Dunava i jugozapadnih padina Karpata.

Ovaj spomenik istorije prirode Panonske nizije jedno je od retkih pribežišta za mnoge specifične vrste flore i faune, koje u evropskim i svetskim razmerama predstavljaju prirodne retkosti. Peščara predstavlja geomorfološki i ekološko-biogeografski fenomen ne samo Panonske nizije, već i čitave Evrope.
PROGRAM AKCIJE:
Subota, 21. oktobar 2017.
07.00h     Polazak iz Beograda iz Skerlićeve, Hram Svetog Save
08.30h     Preko Pančeva i Banatskog Karlovca stižem u selo Šušara odakle polazimo na pešačenje Zagajičkim brdima. Dužina staze za pešačenje je oko 12 do 15 km.

Bogatstvo flore ovog područja se ogleda u postojanju oko 900 vrsta viših biljaka, od kojih su mnoge relikti i rariteti, kao i vrste koje su u svom rasprostranjenju ograničene na Panonsku niziju. Jedino se ovde, u odnosu na čitav prostor Srbije nalaze: banatski božura, stepski božur, pančićev pelen, šerpet i kockavica Degenova. Svoje stanište ovde je „našlo“ i 20 vrsta orhideja.
Zbog prisustva velikog broja vrsta ptica, od kojih su mnoge retke i ugrožene, ovo područje je uvršćeno u najznačajnija staništa ptica u Evropi-IBA područje. Iz grupe grabljivica, koje su najugroženije ptice, zastupljene su vrste kao što su:  banatski soko, orao krstaš i orao kliktaš.
Od stanovnika životinjskog carstva prisustvo: vuka, jelena,  srne i divlje svinje.
17.30 h   Polazak za Beograd
Oprema: Prilagođena vremenskim uslovima, poneti rezervnu obuću i čarape.
Cena prevoza: 1000,00 dinara.
Prijave sms porukom, meilom ili utorkom na sastanku Kluba. Prostorije kluba se nalaze u SC “Olimp”, ulica Vjekoslava Kovača 11, lokal 2. Uz prijavu dostavite broj planinarske knjižice, JMBG i ime kluba iz koga dolazite.
Vodiči: Milanka Arsić, tel. 064 182 4440; meil: milanka.arsic@gmail.com