Vitoša u decembru !

 

Planiramo da idemo na Vitošu, dan polaska se približava, za akciju prijavljenih čas 10, čas 15, pa 12 i tako na kraju krenulo nas je 14. Grupa mala, ima nas sa svih strana Darko i drugari iz Slovenije , Slobodan sa svojima iz Republike Srpske i mi. Radujem se što zbog onih koji su krenuli što zbog dragih prijatelja koje ću sresti u Bugarskoj: Živka, Saše, Nine, Dime, Marijane i planinara iz Vranja…. Biće ovo pravi susret prijatelja u Bugarskoj.

Subota 10. decembar , rano jutro stižemo u Sofiju, pravimo kratku pauzu u Metrou, a zatim odlazimo u centar do crkve Aleksandar Nevski, parkiramo minibus, dočekala nas je naša Dima, nije joj bilo teško i ako se dan ranije vratila sa Himalaja. Krećemo u obilazak Sofije, obilazimo Rusku crkvu, Svetu Nedelju, Svetu Petku, kratka pauza za okrepljenje. Nekoliko planinara iz grupe želelo je da razgleda i planinarasku opremu, što smo i učinili, pojedini su kupili po neki komad opreme. Odlazimo iz Sofije, obilazimo crkvu Sv. Bojane koja se nalazi na periferiji grada, na putu ka Vitoši. Na žalost nismo mogli ući u crkvu, zatvorena je.
Oko 16h, stižemo u planinarski dom Aleko(1810 m), dočekuju nas ljubazni domaćini. I ako ne ispavani od prethodne noći, nastavljamo sa druženjem.

Nedelja 11. decembar, nakon doručka okupljamo se ispred planinarskog doma. Kolona od 67 planinara nakon fotografisanja kreće na uspon, markiranom stazom kroz borovu šumu, preko livada izlazimo na zemljani put kojim dolazimo podno Vitoše. Nakon dugo godina na Vitoši je veoma malo snega u decembru mesecu, pa je tim i uspon lagan. Izlazimo na plato gde se nalazi vrh i planinarski dom Crni vrh. U blizini se nalazi i opservatorija.

Kraća pauza u domu a zatim nastavljamo kružnom stazom iza Velikog Rezena, izohipsom prema Kupeni (staza od doma ka Kupeni je obeležena zimskom markacijom) a zatim povratak Kamenom rekom ka planinarskom domu Aleko. Pakovanje rančeva, ručak i povratak za Beograd.

Akcija je primerena vremenskom dobu i uslovima za kraj godine, pokušaćemo da je organizujemo i sledeće godine.
Zahvaljujem se prijateljima planinarima iz Slovenije i Republike Srpske na učešću u akciji i druženju. Dodjite nam opet

Izveštaj:    Milanka Arsić
Fotografije: Darko Hrnčič, PD „Novo Mesto“, Milanka Arsić