VASKRŠNJI PRAZNICI – SLOVAČKA, POLJSKA I ČEŠKA – 29. april do 3. maj 2016.

Veliki Krivan
 
PK Balkan i PSD  Makpetrol iz Skoplja, tradicionalno za vreme Vaskršnjih praznika organizuju praznična putovanja sa usponom na planinske vrhove.
Ovoge godine idemo na sever: Slovačka, Poljska i Češka Republika

 
 
PROGRAM AKCIJE:
Četvrtak: 28. april 2016.
Okupljanje učesnika u 24:00 časa. 
Polazak iz Skerlićeve od Hrama Svetog Save u 00.30h (noć četvrtak 28. na petak 29.april)
Petak, 29. april 2016
Oko 09.00 časova stižemo u Bratislavu, obilazak a zatim nastavak vožnje kroz Slovačku u podnožnje planine Mala Fatra. Smeštaj u 2, 3 i 4-tvoro krevetnim sobama.

Bratislava  je glavni i najveći grad Slovačke. Udaljena je samo 60 km od Beča, a pre I svetskog rada njegovo je predgrađe bilo povezano sa Bratislavom električnim tramvajem. S obzirom na međusobnu udaljenost, Beč i Bratislava su najbliži glavni gradovi u  Evropi.

Na istočnoj obali Dunava nalazi se stari, istorijski deo grada, a na zapadnoj se smestio moderni deo grada. Nekada poznat kao Požun, oduvek je bio jedno od kulturnih središta srednje Evrope. Kao središte viševekovne istorije bio je raskrsnica brojnih kultura i trgovinskih puteva.

Subota: 30. april 2016.
Ustajanje, doručak i polazak u ponožje planine odakle započinjemo uspon na Veliki Krivan 1708 mnv.

Nacionalni park Mala Fatra,  se nalazi na severu centralne Slovačke i obuhvata delove severnog masiva istoimene planine, poznate kao Krivanska Mala Fatra.
U njemu se nalazi Šutovski vodopad (visok 38 metara), klisure Dijeri, kao i vrhovi Mali i Veljki Rozsutec i Veliki Fatranski Krivan. U neposrednoj blizini su tvrđave Strečno i Varin, kao i sela Terhova, Štefanova i Podšip, karakteristična po svojoj narodnoj arhitekturi i folklornim festivalima.

Uspon na Veliki Krivan 1709m.
Veliki krivan zimi
Povratak sa vrha, nastavak putovanja prema Krakovu, smeštaj i noćenje.
Nedelja, 1. april 2016.
Ustajanje, doručak, obilazak Krakova i Rudnika soli „Velička“
Rudnik soli Velička, je podzemni svet uskih hodnika, lavirinata, džinovskih pećina, jezera pod
zemljom, kapela sa skulpturama izrađenim u kristalima soli i bogatom ornamentikom uklesanom u stene soli. Rudnik je od 1978. godine UNESCO uvrstio u listu najvažnijih spomenika kulturne i prirodne baštine sveta. I danas postoje okna koja su još u funkciji, tako da je ovo najstariji aktivni rudnik u Evropi.
velicka-51
U popodnevnim satim vožnja u Češku Republiku do mesta do Teplia, noćenje
Ponedeljak, 2. maj 2016.
Ustajanje, doručak a zatim polazak na pešačenje kroz Adršpaške stene.

Tepličko-Adršpašske stene,  to je najuveća grupacija lavirintskih stena u Evropi. Adršpah  je neverovano interesantno mesto, do sredine 18. veka meštani su stene smatrali za tajanstveno i zastrašujuce mesto. Nakon velikog požara ljudi su počeli da ulaze medju stene i tek tada su videli kako bogatstvo poseduju. Prvi posetioci došli su 1772 godine, i od tada, svakodnevno mesto je posećeno. Pešacke staze prolaze kroz visoke izdignute stene, različitih oblika: lik Bogorodice, mladenci, sekira, žaba, indijanac, kamila, panda, monarh…  Cela oblast je pod šumom  uredjena sa klupama za odmor, dobro obeležena sa hiljadama stepenika, vodopadom i jezerima.  Na nekim mestima staze su tesne i klaustofobične, negde su pokrivene sa snegom i ledom kao u Sibiru.
stavela_cz_adrspasske_skaly_m173 Czech-Sandstone-2014-79 adrspach-2 hruboskalsko01  85714536

Pešačeći kroz stene naićićemo na mnogobrojne stepenice pri usponu i spuštanju. Pešačenje za planinare u boljoj fizičkoj kondiciji planira se pešačenje oko 20 km i oko 2000 stepenika pri usponu i spuštanju. Planinari sa slabijom fizičkom kondicijom planinariće oko 8 km.
Grupe se spajaju, nastavak putovanja ka Brnu, noćenje
Utorak, 3. maj 2016.
Ustajanje, doručak, prevozom odlazimo u Moravski kras gde ćemo pešačiti i posetiti pećinu Punkvu.

800px-Punkevní_jeskyně26
 
 
 
Iz Brna vozimo se 35km do Skalnog Mlina, cilj nam je da obidjeno  pećinu Punkvu i provaliju Macohu. Provalija Macoha je  duboka 138 metara i jedna od najdubljih provalija u Centralnoj Evropi. Okružena je zelenilom, provalija izgleda kao orgomna otvorena usta.
Po završetku pešačenja i razgledanja, voznja ka Srbiji.
 

Oprema: potrebna planinarska oprema, dereze, kamašne, kabanica i rezervna topla odeća
Cena: prevoz, četiri noćenja sa doručkom, osiguranje 170 e, akontacija za akciju 70 e na dan prijave.
Prijava, meilom, sms porukom ili na nastanku kluba utorkom od 19 do 21h. Uz prijavu dostaviti broj pasoša, planinarske knjižice, JMBG i adresu stanovanja kao i naziv kluba koga dolazite.
Vodič: Milanka Arsić, +381 64 182 4440; e-mail: milanka.arsic@gmail.com