VASKRŠNJI PRAZNICI (Grčka, Albanija i Makedonija) 30.04. do 06.05.2013.

Grčka:  Pindske planine – masiv Timfi: (Gamila 2497 m), Astraka (2436 m), kanjon Vikos i Manastiri Meteora
Albanija:  Saranda,  Butrint, Djirokastro i Elbasan
Makedonija: Ohrid
Utorak, 30. april 2013.
16.00 h    Polazak iz Beograda iz ul. Skerleviće od Hrama Sv. Save Planirane dve pauze u toku putovanja
23.00 h    Dolazak u Skoplje, nastavak putovanja ka Grčkoj

Sreda: 01. Maj 2013.
Voznja do središnjeg dela Grčke do grada Kalambaka a zatim do manastira Meteora, razgledanje.

Meteori su jedan od najvećih i najznačajnijih kompleksa istočno-pravoslavnih manastira u Grčkoj. Iznad njih je po značaju jedino manastirski kompleks na planini Atos. Naziv ’’Meteori’’ zapravo potiče od reči ’’meteor’’, a znači ’’stene koje lebde’’, ’’onaj koji lebdi u vazduhu’’ ili ’’gore na nebesima’’. Šest manastira ovog kompleksa (od ukupno 24) je podignuto na prirodnim stubovima od peščarskih stena, na severozapadnom rubu Tesalije u blizini reke Pineios i planinskog venca Pindus, u središnjem delu Grčke. Meteori se nalaze na spisku Uneskove Svetske baštine.

manastir PreobrazenjeGrčka – Manastir Veliki Meteori ili Preobraženje 

12.00    Polazak iz Meteora prema Pindskim planinama, vožnja do Papinga. Smeštaj grupe B, onih koji nesu spremni da idu na planinu (ako ih ima)

Pind ili Pindske planine je planinski lanac u jugozapadnom delu Balkanskog poluostrva, u severozapadnoj Grčkoj (veći deo) i južnoj Albaniji (manji deo), u istorijskim pokrajinama Tesalija, Epir i Egejska Makedonija. U Grčkoj ovo planinsko bilo zovu „Kičmom Grčke“, pošto deli kopneni deo zemlje na egejski i jonski deo. 

Grupa A: Nastavak vožnje još 3km do sela Micro Papiga (950 m). Priprema za pešačenje do planinarskog doma Astraka na 1950m – pošačenje traje oko 3 sata. Noćenje. 

Grupa B: Noćenje u Micro Papigku ili u obližnjem mestu.

astraka-refuge-01Grčka – planinarski dom u kome ćemo biti smešteni

Četvrtak, 02. Maj 2013.  
Grupa A: uspon na Gamilu (2497m) i obilazak jezera Dragolimni. Povratak u dom, noćenje

 Jezero Dragomila i vrh Gamila u ozdaniGrčka – Jezero Dragolimni, u pozadini vrh Gamila 2497 m

Grupa B: šetnja i odlazak u banju Konitsa koja je udaljena 32 km od Papinga, noćenje

Petak, 03. Maj 2013.
Grupa A: Pešačenje do jezera Robozi i uspon na vrh Astraka (2436m)  ili šetnja do kanjona Megos Lakos koji se spaja sa kanjonom Vikos. Povratak u dom noćenje. 

Grupa B: šetnja u okolini Papinga.

Subota, 04. Maj 2013.
Grupa A:
06.00 h Polazak grupe do Micro Papiga, spajanje sa grupom B oko 09.00 sati.
Voznja prema Albaniji u Sarandu oko 100 km, smeštaj u hotelu a zatim obilazak Sarande i Butrinta. Noćenje.

Saranda je lep mali grad sa oko 33000 stanovnika u južnoj Albaniji, smešten u prekrasnom zalivu oblika potkovice, između planina i Jonskog mora, preko puta severoistočnog dela ostrva Krfa. U antičkom periodu je grad Saranda nosio ime Onchesmus. Današnji naziv Sarande potiče od ranohrišćanskog manastira Agioi Saranda, posvećenog četrdesetorici svetih ratnika – mučenika. Po hrišćanskog legendi iz 15. veka, Turci su u 4. veku brutalno ubili 40 monaha – rimskih ratnika 12. rimske Legije Fulminate – Fulminata Legio /legije naoružane svetlošću/, koji su se otvoreno ispovedali kao hrišćani i nisu želeli da promene svoju veru.

Narod i crkva su ih proglasil svetim i poštovanje četrdeset mučenika se nadaleko proširilo, te su mnoge crkve sagrađene u njihovu čast.

saranda 2Albanija – Saranda

Saranda se odlikuje mediteranskom klimom i tiplim morskim vodama, ima preko 300 sunčanih dana godišnje. Zbog svoje lokacije Saranda je jedna od najatraktivnijih turističkih mesta u albanskoj revijeri. 

Butrint /Buthrotum/ je spektakularno arheološko nalazište Albanije, koje se nalazi na divnom, malenom ostrvu između krfskog prolaza i jezera Butrint. Naseljen od praistorije, Butrint je bio sedište grčke kolonije, rimskog naselja i eparhije.

Prema legendi, grad Butrint su u 12. veku p.n.e osnovali Trojanci, koji su se ovde nastanili, bežeći iz Troje razorene u velikom požaru ispred nadmoćnih Grka. Butrint je doživeo doba blagostanja pod vizantijskom vlašću, kao i tokom kratke vladavine Mletaka, ali je bio napušten pred kraj srednjeg veka, od kada su močvare prekrile široko područje koje je obuhvatao.

 Butrint,_Albania Albanija – Butrint

Butrint čuva neke od najznačajnijih arheoloških svedočanstava na Balkanu : ostaci grčke, ilirske, rimske, mletačke i turske kulture se sažimaju na malenom zelenom poluostrvu između jezera i krfskog prolaza. Najčuveniji delovi arheološkog nalazišta Butrinta su Asklepiosov Hram, stari amfiteatar, Nimfeum i krstionica. Tvrđava arheološkog nalazišta Butrint je skoro sasvim uronjena u more, na vrhu utvrđenja se nalazi izvanredan muzej – „visoko nad dubinama vremena“.

Nedelja,05. Maj 2013.

Nakon doručka iz Sarande polazimo ka Djirokastru, Elbasanu, Strugi sve do Ohrida.

 Djirokastra – Gjirokaster

Djirokastra  je jedinstveno živopisan primer turskog trgovačkog grada, jedan od najlepših gradova Albanije i jedan od retkih preostalih mesta takvog tipa na Balkanu. Smeštena u južnoj Albaniji, Djirokastra svojim istorijskim  položajem, uokvirena planinama snežnih vrhova, gospodari sa visoke strme litice, iznad zelene doline reke Drim. 

gjirokastra

Alanija – Djirokastra

Djirokastra, „Grad sa hiljadu stepenica“ obuhvata stotine kuća u obliku kula otomanskog stila, jedinstvenih kamenih krovova, drvenih balkona i okrečenih kamenih zidova. Strmih obrisa prostranog zamka, Djirokastra je magični grad burne istorije, poznat kao i „Kameni grad“. Središte istorijskog dela grada potiče iz 17. veka, kada je Djirokastra prerasla u uspešan trgovački centar poljoprivrednika.

Elbasan

Elbasan je jedan od najvažnijih gradova centralne Albanije, koji leži na reci Skumbi. Pod vlašću Rimskog carstva je imao naziv Scampis, koji se nalazio na putu Via Egnatia, pored koga je bila putna stanica Ad Quintum. 519. godine Elbasan postaje garnizonski grad, hrišćanski centar i vladičansko sedište, kada su, izvan gradskih zidina, izgrađeni crkva i bazilika.
Kada je Konstantinopolj postao centar Vizantije, trgovački put Via Egnatia dobija osnovni značaj kao veza sa zapadnim provincijama Apolonijom i Dračom, Balkanom i posebno sa italijanskim poluostrvom.

Elbasan-albania-23733484-600-450

Albanija + Elbasan

Tokom ovog perioda /4. vek, skoro sigurno oko 323. godine n.e./, grad Scampinus – drevni naziv Elbasana/ je bio utvrđen i okružen zidinama, koje su mogde da prime čitavu legiju. Grad je bio opremljen sa 26 kula i njegova osnovna uloga je bila zaštita od varvarskih plemena. Sistem četvrostranog utvrđenja castrum je postao stanica na putu Via Egnatia. Tursko osvajanje 1466. godine, koje je predvodio Sultan Mehmed II, posle vekovnog rata i ustanka je označio kraj dugog, izvanredno uspešnog perioda rimsko-vizantijskog graditeljstva. Ostaci nekada monumentalne tvrđave u Elbasanu su svakako glavna turistička znamenitost i obeležje grada. Unutar zidina tvrđave u Elbasanu se nalaze brojne tradicionalne kuće i građevine, kao i tursko kupatilo iz 19. veka.

Dolazak u Makedoniju u večernjim satima, smeštaj i svečana večera u restoranu.

Ponedeljak 06. Maj 2013.

Obilazak Ohrida sa vodičem.

 Ohrid

Makedonija – Ohrid

Ohrid, grad na severoistočnoj obali Ohridskog jezera, u jugozapadnom delu Makedonije, biser srednjovekovne umetnosti i prirodnih lepota, jedno je od 24 lokacije na zemaljskoj kugli koje se sa pravom našlo na UNESCO-voj svetskoj listi istovremene prirodne i kulturno istorijske baštine.

Prirodne lepote Ohridskog područja su 1979. godine uvrštene u ovu listu, a godinu dana kasnije njoj je pridodata i kulturna riznica. Ovaj grad spomenik u kome imalo tačno onoliko pravoslavnih crkava koliko ima dana u kalendarskoj godini, grad u kome kao u nekom vremeplovu možete za čas proputovati kroz vekove i osetiti dah minulih vremena, je grad gde je osnovana prva srpska eparhija i koji je uprkos burne prošlosti uspeo je da ostane svetionik pravoslavlja.

U Ohridu razgledaćemo crve: Svete Sofije, Svetog Klimenta i Pantelejmona – Plaošnik, Svete Bogorodice Perilevte, Sv. Jovana Kanea, Samuilovu tvrdjavu, Amfitetatar …..

Ohridsko jezero, poznatije kao “makedonsko slatkovodno more” i “ muzej živih fosila” je jezero koje je nastalo pre nekoliko miliona godina tektonskim pomeranjem zemljišta i koje zajedno sa Bajkalskim jezerom u Rusiji, Tanganika i Malavi jezerima u Africi, i Titikaka jezerom u Južnoj Americi čini jedno od najstarijih jezera na svetu.

15.00h    Polazak iz Ohrida ka Beogradu.

Oprema: grupa A planinarska – topla, grupa B – topla. Nadamo se lepom vremenu ponesite i kupaće kostime.

Cena: prevoz, smeštaj 5 noćenja sa doručkom, svečana Vaskršnja večera i osiguranje 240 E.

Napomena: Cena akcije može biti umanjena za 15 E u koliko u domu na planini koristite sopstvenu hranu.

Plaćanje u ratama, prva rata od 50 E do 15. Februara, druga rata od 50 E do 15. Marta i ostatak pri polasku.

Prijave za akciju meilom ili telefonom. Uz prijavu dostaviti broj pasoša, JMBG i adresu stanovanja iz pasoša, broj planinarske knjižice (obavezno plaćena članarina za 2013 godinu), u prijavi napišite iz koga kluba/društva dolazite.

Organizatori akcije:

PK „Balkan“ Beograd             Vodič: Milanka Arsić, tel. + 381.64.182.4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com
PSD „Makpetrol“ Skopje        Vodič: Nikola Donovski, tel. + 389.70.825.880, e-mail. nikola.donovski@gmail.com