SVETA GORA (ATOS I HILANDAR) – 14. do 18. 6. 2018.


PSK Balkan organizuje odlazak na Svetu goru i uspon na Atos (2033 m)
Pridružite nam se! 🙂


 
PROGRAM AKCIJE               
četvrtak, 14. jun
Polazak iz Skerlićeve ulice u poslepodnevnim časovima. Noćna vožnja kroz Makedoniju i Grčku.
petak, 15. jun
Dolazak u Uranopolis (Nebeski Grad) u jutarnjim časovima. Podizanje Dijamontiriona (svetogorske vize). Ukrcavanje na brod, plovidba zapadnom obalom Svete Gore do hilandarske luke Jovanica. Prevoz kombijem do Manastira Hilandar.

Obilazak   Hilandara, Crkve Vavedenja Presvete Bogorodice, bunara Sv. Save, loze Sv.Simeona, riznice, manastirske prodavnice. Pešačenje ka manastiru Esfigmen, gde usput obilazimo krst i maslinu Cara Dušana, česmu kralja Aleksandra i Kulu Kralja Milutina. Nakon sat vremena hoda stiže se u Manastir Efigmen.

Manastir Esfigmen
Esfigmen leži na samoj obali morskog zatona. Između obronaka brda Samarija i Živonosni istočnik.  Prvi pisani pomen manastira datira iz 998. godine. U tim prvim dokumentima manastir se pominje pod imenom Esfagmen (što znači ubijen, iskasapljen, posečen). Mišljenje da je ime manastira izvedeno iz položaja na kome se nalazi – stešnjen između brda i mora (grč. esphigmenos). U manastiru  je za monaha postrižen ruski podvižnik Antonije, koji je u jednoj pećini pored manastira proveo deset godina. Njega Esfigmenci smatraju ocem ruskog monaštva (kada se vratio u Rusiju, Antonije je osnovao Kijevsko-pečersku lavru).  Pored Antonija Pečerskog, u manastiru su boravile i druge slavne ličnosti: monah Akakije (kasnije carigradski patrijarh Atanasije) i Grigorije Palama. Esfigmen su u srednjem veku pomagali Jovan V Paleolog, srpski car Dušan, despot Đurađ Branković, njegova ćerka sultanija Mara. U Esfigmenu danas živi oko stotinu monaha, među kojima i petorica Srba, koje mediji nazivaju zilotima. Manastir je postao centar antiekumenizma, ne samo na Svetoj Gori. Esfigmenci ne odobravaju ekumenističke akcije carigradskih patrijaraha i na službama ne pominju ime svog duhovnog poglavara. Na spoljnjem zidu, s morske strane, od 1974. godine stoji komad crnog platna s natpisom Orthodoxia e Tanatos (Pravoslavlje ili smrt).Svi dosadašnji pokušaji da se esfigmensko bratstvo protera sa Atosa nisu uspeli. Nepokolebljivi u veri, čuvanju kanona i svetotačkog predanja, i uz prećutnu podršku mnogih Svetogoraca, Esfigmenci opstaju i pored zabrane dopremanja hrane i lekova, oduzetih dobara i blokade bankovnog računa.
Povratak u Hilandar. Večernja služba. Večera. Noćenje.
subota, 16. jun
Liturgija. Doručak. Prevoz kombijem do luke Jovanica. Plovidba trajektom do luke Dafni. Nastavak plovidbe do pristaništa Skita Svete Ane. Sa broda imaćemo priliku da vidimo manastire Dohijar, Ksenofont, Pantelejmon, Simonopetra, Dionisijat, Grigorijat i Sveti Pavle. Uspon do Skita. Skit je jedan od najlepših na Svetoj Gori, smešten na oko 400mnv. Obilazak Crkve gde se čuva stopalo Svete Ane. Nakon kraće pauze nastavak uspona na Atos.

Pauza na Stavrosu gde se nalazi poslednji izvor vode i gde ćemo se snabdeti za taj i polovinu narednog dana. Nastavak uspona do kapele Panagia na 1500mnv. U kapeli se nalazi dvadesetak kreveta namenjenih hodočasnicima koji se uspinju na Atos. Ukoliko ne bude slobodnih mesta spavanje napolju u vrećama za spavanje. Noćenje.
nedelja, 17. jun
Rano ujutro (oko 04h) uspon na vrh Atosa. Na vrhu ćemo dočekati izlazak Sunca. Povratak do Panagije a zatim spust do Karulje, svetogorske pustinje.

Ukrcavanje na brod, povratak u Uranopolis.  Kupanje na nekoj od plaža u Uranopolisu. U povratku ćemo obići Kakovo-metoh Manastira Hilandar.
ponedeljak, 18. jun
Povratak u Beograd u ranim jutarnjim časovima.
CENA: 140 evra
U cenu je uključeno:organizacija putovanja i posredovanje u dobijanju vize, prevoz, obilasci manastira, noćenja u manastirima sa doručkom i večerom (hrana se u manastirima ne plaća).
Cena ne uključuje: Svetogorsku vizu, karte za brodove, individalne troškove.
Grupa je ograničena na 10 ljudi. Rok za prijavu je do popune grupe. Prilikom prijave je potrebna akontacija od 50 evra, ostatak najkasnije mesec dana pre puta. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, najkasnije mesec dana pred put.
OPREMA: standardna za visokogorske ture, podloška, vreća za spavanje.
VODIČ:  Vuk Tubić +381 64 122 3201, tubicvuk@yahoo.com