SVETA GORA I PLANINA ATOS (2033 mnv) – 09 do 15. septembar 2014.

sveta goraSveta gora (gr. Aγιoν Oρoς) je jedan od centara pravoslavnog sveta. Nalazi se na poluostrvu Halkidiki (Egejska Makedonija) na severu Grčke, tačnije na najistočnijem od tri poluostrva Halkidikija — Atosu.
Atos je planina i poluostrvo u severnoj Grčkoj na (grčkom Άγιο Όρος (Ayio Oros što na srpskom znači „Sveta gora“), ili Ἅγιον Ὄρος (Hagion Oros) na klasičnom grčkom. Atos je sedište 20 pravoslavnih manastira i čini autonomnu državu pod grčkim suverenitetom. Samo je monasima dozvoljeno da žive na Svetoj gori. Poluostrvo, istočni krak većeg poluostrva Halkidikija dugačko je 60 km, a širina mu je 7 do 12 km i ima površinu od 390 km², s planinom Atos, čije strme, gusto pošumljene padine, dosižu visinu do 2.033 m.

PROGRAM AKCIJE:

Utorak, 09. Septembar, 15.00 h
Polazak iz Beograda od Hrama Svetog Save iz Skerlićeve ulice u popodnevnim satima. Noćna vožnja kroz Srbiju, Makedoniju i Grčku sa usputnim pauzama, u slučaju da bude interesenata iz Makedonije postoji mogućnost da ih pokupimo na putu.
Sreda, 10. Septembar
U ranim jutarnjim satima stižemo u turističko mesto Uranopolis koje se nalazi na samom ulazu na Svetu Goru. Čekamo da se otvori kancelarija  gde podižemo vize za ulaz na Svetu Goru. Nakon preuzimanja viza, ukrcavamo se na hidrogliser Micra Agia Ana koji će nas nakon sat i dvadeset minuta vožnje dovesti do pristanište Mala Sveta Ana. Odavde započinjemo uspon ka Skitu Male Svete Ane. Obilazimo Skit i snabdevamo se vodom za taj i naredni dan jer dalje nije sigurno da će biti vode. Uspon nastavljamo do Panagije, Crkve koja se nalazi na 1500 mnv. Crkva je uvek otključana i u njoj spavaju svi koji se penju na Atos. Kreveti postoje (poneti vreće za spavanje).
Nakon odmora, ako vreme dozvoli, i ako je grupa raspoložena, nastavili bi uspon na vrh Atosa (2033mnv). Na vrhu se nalazi kapela koja je još uvek u izgradnji, a odakle se pruža spektakularan pogled na čitav Atos, Halkidiki i ostrvo Tasos. Ako odlučimo da izlazak na vrh ostavimo za sledeći dan, ustali bi ranije kako bi dočekali izlazak Sunca i uživali u njemu. Povratak do Panagije i noćenje.
Četvrtak, 11. Septembar
U ranim jutarnjim satima napuštamo Panagiju i spuštamo se istim putem do Skita Mala Sveta Ana, a zatim nastavljamo ka Nea Skitu. Obilazimo Manastir Svetog Pavla a potom se ukrcavamo na brod i plovimo do luke Dafni. Kombijem se prebacujemo do Kareje, prestonice Svete Gore. Smeštamo se u Skitu Svetog Andreja, najvećem na Svetoj Gori, koji su izgradili Rusi. Nakon smeštaja obilazimo Kareju, Protsku Crkvu (najstariju na Sv. Gori), Manastir Kutlumuš, ako vreme dozvoli i Isposnicu Svetog Save. Ako nekom bude potrebno, postoji mogućnost da se snabde hranom u prodavnici u Kareji. Povratak u Skit Sv. Andreja, noćenje.
Petak, 12. Septembar.
Nakon Liturgije napuštamo Skit Sv. Andreja i spuštamo se na istočnu obalu poluostrva. Pešačićemo samom morskom obalom i vrlo živopisnim predelom i obići redom manastire Iviron, Stavronikita, Pantokrator i Vatoped gde ćemo noćiti.
Subota, 13. Septembar.
Nastavljamo ka Manastiru Esfigmen koji pripada zilotima, a nakon obilaska nastavljamo ka Manastiru Hilandar. Usput obilazimo Pirg (kulu) kralja Milutina, maslinu i krst Cara Dušana. Smeštaj u Manastiru Hilandar. Noćenje.
Nedelja, 14. Septembar.
Nakon Liturgije i doručka kombijem se prebacujemo do hilandarske luke Jovanice gde se ukrcavamo na brod ka Uranopolisu.
Ponedeljak, 15. Septembar,
Dolazak  u ranim jutarnjim satima.
Tura je zamišljena kao planinarsko-poklonička. Popećemo se na Atos, obići osam manastira, dva Skita i hoditi najlepšim svetogorskim stazama. Podrazumeva solidnu planinarsku kondiciju jer nas čeka svakodnevno pešačenje između 4 i 8 sati. Takođe podrazumeva i pristojno ponašanje u manastirima (prisustvovanje službama, neuznemiravanje i nesablažnjavanje monaha i drugih hodočasnika).
Ko misli da mu gore navedeno predstavlja problem, bolje da se ne prijavljuje jer koči celu grupu.
Na Svetoj Gori u manastirima se jede dva puta dnevno, postoji doručak i večera. U svim manastirima obedovaćemo zajedno sa monasima. Hrana nije preobilna ali je izuzetno ukusna. Poneti nešto do hrane za obroke u toku dana za vreme pešačenja (sir, tunjevina, plazma keks, čokoladice, lečnike, bademe…). Na Svetoj Gori se izuzev ribe ne jede meso pa nemojte nositi šunke, salame i sl.
Osim za prvi i polovinu drugog dana kada moramo da natočimo vodu u Skitu Sv. Ane (ne savetujem ispod 4 litra), vode ima u svim Manastirima i tu ćemo se usput dopunjavati. Postoje i dobro snabdevene prodavnice u Luci Dafne i Kareji.
Grupa je ograničena na 8 ljudi (zbog malih smeštajnih kapaciteta Manastira).
Molimo da rezervišete mesto što ranije, najbolje dva meseca ranije, jer je neophodno da pošaljemo podatke zbog dobijanja Viza za ulazak na Sv. Goru, kao i da kontaktiramo manastire kako bi im se ranije najavili i zamolili ih za konak.
Obzirom da ne spavamo u hotelima i privatnom smeštaju, već u Manastirima gde nas primaju kao u svoju kuću, daju besplatno krov nad glavom i hranu, moramo da poštujemo njihova pravila. Moguće će biti i nekih odstupanja od plana puta ukoliko se ispostavi da u nekom manastiru nemaju mesta da nas prime. Zato je poželjna prijava što ranije.
Oprema: standardna planinarska (Gojzerice, majice, vindstoper, pantalone dugačkih nogavica i lagana vreća za spavanje u Panagiji).
Cena: 130 e
Prijava: telefonom, meilom ili u prostorijama Kluba, ul. Vjekoslava Kovača 11 lokal 2 u Sportskom centru Olimp na Zvezdari.
Uz prijavu dostavite, broj pasoša, JMBG, adresu stanovanja iz pasoša, broj planinarske knjižice i iz koga kluba/društva dolazite.
Vodiči: Vuk Tubić, tel. 064.122.3201. i Vojin Tubić 064.238.6142, e-mail: tubicvuk@yahoo.com