SUVA PLANINA – 28. i 29. 2. 2020.

24. Zimski uspon na Trem!

Akcija je namenjena planinarima koji se pripremaju za uspon na Atlas, Kavkaz, Čimboraso…

Pridružite nam se! 🙂

Suva planina je planina u jugoistočnoj Srbiji duga 45 km, a široka 15 km, koja u geološkom i geografskom smislu pripada karpatsko-balkanskoj grupi planina na samoj granici sa starijom Srpsko-makedonskom masom. Prostire se pravcem severozapad—jugoistok u visinskim zonama od 250 m do 1.810 m i počinje istočno od Niške Banje, a završava se jugozapadno od Babušnice u Lužničkoj kotlini kroz koju protiče reka Lužnica.

Sa severozapadne i severne strane Suva planina se graniči rekom Nišavom (oko koje se formiraju Belopalanačka Ostrvička i Niška kotlina), sa istočne strane Koritničkom a sa jugoistočne i južne strane Lužničkom rekom. Prema zapadu planina se postepeno spušta u Zaplanjsku kotlinu, a prema tokovima Nišave i Lužničke reke i okolnim duboko spuštenim kotlinama (Niškoj, Zaplanjskoj, Babušničkoj, Koritničkoj, Belopalanačkoj i Ostrovičkoj), najčešće strmo, ponegde okomito. Kako su kotline, površi i okolne planine znatno niže od Suve planine, ona je jasno izdvojena i istaknuta od drugih geografskih celina i vidljiva sa svih strana i sa velike daljine.

PROGRAM AKCIJE:

petak, 28. februar
– polazak u 18.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– dolazak u Nišku Banja oko 21.30 časova
– smeštaj u privatnim kućama (nije potrebna vreća za spavanje)
subota: 29. februar
– ustajanje u 5.00 časova
– polazak u 5.30 časova iz Niške banje ka selu Donji Dušnik
– dolazak u selo Donji Dušnik, prijava učesnika u Domu kulture
– polazak na uspon u 7 časova, staza vodi kroz selo Donji Dušnik (600 m nv),  a zatim šumstom stazom do prevoja Devojački grob (1311 m), grebenom Suve planine do vrha Trem (1810 m). Nakon kraćeg zadržavanja na vrhu i fotografisanja, povratak u selo Donji Dušnik.
Dužina staze  je 26 km, a visinska razlika pri usponu i spustu je 1200 m.
– planirano vreme dolaska u Beograd oko 22.00 časova
 
OPREMA: topla planinarska (kapa, rukavice, gamašne, kabanica, rezervne patike, majica i čarape. U zavisnosti od vremenskih uslova (snega) bilo bi dobro da se ponesu dereze radi lakšeg uspona i spuštanja.  Prijavljeni učesnici akcije biće naknadno obavešteni o uslovima na planini.
ISHRANA: iz ranca
PREDVIĐENI TROŠKOVI: prevoz 2700 dinara; noćenje u privatnim kućama – cena noćenja 1000 dinara.
NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ (SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2); uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČI: Milanka Arsić; broj telefona +381 64 182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com
Strahinja Marjanović; broj telefona: +381 64 312 01 41; imejl adresa: strahinjaplaninar@gmail.com