SUVA PLANINA 26. i 27. 2. 2021.

Zimski uspon na Trem!

Suva planina je planina u jugoistočnoj Srbiji duga 45 km, a široka 15 km, koja u geološkom i geografskom smislu pripada karpatsko-balkanskoj grupi planina na samoj granici sa starijom Srpsko-makedonskom masom. Prostire se pravcem severozapad—jugoistok u visinskim zonama od 250 m do 1.810 m i počinje istočno od Niške Banje, a završava se jugozapadno od Babušnice u Lužničkoj kotlini kroz koju protiče reka Lužnica.

Sa severozapadne i severne strane Suva planina se graniči rekom Nišavom (oko koje se formiraju Belopalanačka Ostrvička i Niška kotlina), sa istočne strane Koritničkom a sa jugoistočne i južne strane Lužničkom rekom. Prema zapadu planina se postepeno spušta u Zaplanjsku kotlinu, a prema tokovima Nišave i Lužničke reke i okolnim duboko spuštenim kotlinama (Niškoj, Zaplanjskoj, Babušničkoj, Koritničkoj, Belopalanačkoj i Ostrovičkoj), najčešće strmo, ponegde okomito. Kako su kotline, površi i okolne planine znatno niže od Suve planine, ona je jasno izdvojena i istaknuta od drugih geografskih celina i vidljiva sa svih strana i sa velike daljine.

PROGRAM AKCIJE:

petak, 26. februar
– polazak u 18.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– dolazak u Nišku Banju
– smeštaj i noćenje (nije potrebna vreća za spavanje)
subota, 27. februar
– ustajanje u ranim jutarnjim časovima
– vožnja od Niške Banje do Donjeg Dušnika
– polazak na uspon od Donjeg Dušnika (413 m) voda ka Tremu
– staza vodi kroz selo Gornji Dušnik do prevoja Devojački grob (1311 m)
– od prevoja nastavljamo grebenom ka najvišem vrhu Suve planine – Trem (1810 m)
– izlazak na vrh, fotografisanje i uživanje u pogledu sa vrha
– silazak istom stazom do Bojaninih voda
– povratak ka Beogradu sa usputnom pauzom za ručak

  • Dužina staze je 20 km

OPREMA: topla planinarska (kapa, rukavice, gamašne, kabanica; rezervna obuća, majica i čarape). Od tehničke opreme potrebne su dereze radi lakšeg uspona i silaska.
ISHRANA: iz ranca
TROŠKOVI: 3700 dinara (prevoz autobusom, noćenje u privatnim kućama); akontacija za akciju je 2000 dinara i plaća se prilikom prijave; instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona +381 64 182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com