ŠTUBEJ I PEĆINE RAVNIŠTARKA I CEREMOŠNJA – 29. 7. 2018.

PSK Balkan organizuje planinarsku akciju na Homoljske planine, vrh Štubej, sa obilaskom pećina Ravništarka i Ceremošnja.

Planinarsko sportski klub „Balkan“ vodi vas na laganu akciju jednim od najlepših delova Homolja. Staza je nenaporna, oko 14km, takoreći šetačka, priroda inspirativna, a posebnu draž turi daju i obilasci dve pećine – Ravništarke na početku, i Ceremošnje na kraju staze.
Homoljske planine se nalaze u istočnoj Srbiji i pripadaju Karpatsko-balkanskoj grupi planina. Izgrađene su pretežno od škriljaca i krečnjaka. Imaju pravac pružanja zapad-istok i smeštene su između Zviške kotline na severu i Žagubičke kotline na jugu, kao i između Mlavske kotline na zapadu i izvorišnih delova Gornjeg Peka na istoku. Prosečna visina je oko 900 metara, a najviša tačka iznosi 962 metra. Planine su bogate gustom šumom i mnogim rečnim izvorima, koji se spuštaju sa padina.
Pogled na Homolje

Štubej

Pećina Ravništarka spada u red velikih pećina Srbije. Glavni pećinski kanal dugačak je 501,5 metara, dok je ukupna dužina svih pećinskih kanala preko 600 metara. Dužina turističke staze kroz pećinu iznosi 550 metara. Kroz Ravništarku protiče potok Ponorac, koji izvire 2 km uzvodno u znatno manjoj, Bisinoj pećini.

Ravništarka, pećine

Ravništarka

Pećina Ceremošnja se nalazi na severoistočnim obroncima Homoljskih planina, na nadmorskoj visini od 533 m, u podnožju njihovog najvišeg vrha, Velikog Štubeja (940 m). Ukupna dužina do sada istraženih pećinskih kanala je 775,5 m, dok je dužina turističke staze 431 m.

Ceramošnja, pećine

Ceremošnja

PROGRAM AKCIJE:
nedelja, 29. jul
– polаzаk iz Skerlićeve ulice u 6.30 čаsovа
– dolazak u selo Ravnište i obilazak pećine Ravništarke
– oko 10.30 časova polazak na pešačku turu do vrha Štubej (940 m)
– izlazak na vrh oko 14 časova
– silazaк do pećine Ceremošnje i obilazak pećine
– povratak za Beograd

*dužina staze je oko 14 km, a ukupan uspon oko 500 m

OPREMА: stаndаrdnа planinarska, prilаgođenа vremenskim prilikаmа
ISHRАNА: iz rаncа
CENА: 1300 dinara, akontacja za akciju je 1000 dinara; u cenu nisu uključene ulaznice za pećine (oko 200 dinara po pećini)

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti

INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član

VODIČ: Zoran Živanović, br. telefona +381 64 295 64 69, imejl adresa: zokizivanovic@gmail.com

* fotografije: Bogdan Pavković