STAZAMA KOSMAJA – 9. 12. 2018.

Završavajući planinarsku godinu Planinarsko sportski klub „Balkan“ vas poziva da nam se pridružite na jednodnevnoj planinarskoj akciji „Stazama Kosmaja“, na jednoj od dve najbliže planine Beogradu.

Posle Avale, Kosmaj je najniža planina u Šumadiji sa 626 metara nadmorske visine. Ima tri vtha (Mali, Goli i Rutavi), od kojih pristup na najviši nije moguć zbog vojnopolicijskog objekta. Greben Kosmaja je polumesečastog oblika, a ovog puta planiranom stazom prelazićemo uživajući u vidicima na okolna pobrđa i blage rečne doline Šumadije.
 
Naziv planine verovatno potiče od keltskih reči „cos“- šuma i „mai“- planina. U rimskom periodu naziv planine prilagođen je mitološkom značenju boginje Maje (casa Maiac). U toj rimskoj epohi planina je bila rudarsko središte, iako ima naznaka da se gvozdena ruda iskopavala i pre dolaska rimljana.
 
Kosmaj u doba Stefana Visokog postaje verski centar severne Srbije i despotovine. Tu su manastiri Kastaljan i Pavlovac, koje on koristi kao letnje rezidencije, u manastiru Tresije je veliki prepisivački centar, kao i u manastirima u Velikoj Ivanči, Babama, Stojniku kosmajskom… Njih despot podiže na Kosmaju, gde je često odlazio u lov, ali i vodio državničke poslove u konacima Kastaljana i Pavlovca.
 
Stazama Kosmaja (autor fotografije: Goran Savić)
 
Tokom ove akcije obići ćemo manastir Tresije, od koga ćemo i započeti uspon, posetiti spomen obeležje Beli kamen iz Velikog rata, videti ostatke manastira Kasteljan, zadržati se na vidikovcima kod Belog kamena, na uređenom vidikovcu na Golom vrhu i vrhu Košutici, te obići spomen obeležja iz II svetskog rata.
 
PROGRAM AKCIJE:
nedelja, 9. decembar
– polazak u 7.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– dolazak u Sopot i kraći obilazak „Starog hana“ i „Rimske česme“ u parku u centru Sopota
– nastavak puta do manastira Tresije, obilazak istog i pripreme za uspon na vrhove Kosmaja
– obilazak spomen obeležja „Beli kamen“
– poseta vidikovcu na Golom vrhu
– nastavak šetnje do ostataka manastira Kasteljan i obilazak istog
– prelaz preko vrha Košutica, te povratak na Mali vrh i poseta spomen-obeležjima iz perioda II svetskog rata
– povratak kružnom stazom do manastira Tresije
– povratak za Beograd
 

Spomenik na Kosmaju (autor fotografije: Milorad Varelija)

 

OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama
TROŠKOVI: 1000 dinara; akontacija za akciju je 800 dinara
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost, organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; prilikom prijave dostaviti ime i prezime, broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČI: Milorad Varelija; broj telefona: 064 298 24 83; imejl adresa: milorad.varelija@gmail.com
Zoran Živanović; broj telefona: 064 295 64 69; imejl adresa: zokizivanovic@gmail.com