STARICA – 25. 7. 2021.

Starica je planina koja se nalazi severno od Majdanpeka i sa koje se pruža najbolji pogled na ovaj rudarski grad. Visina najvišeg vrha je 796 m, a sem Majdanpeka sa vrha se mogu videti planine Borski Stol, Veliki Krš, Deli Jovan i Homoljske planine. Pod Staricom se nalazi Rajkova pećina, jedna od najlepših i nakitom najbogatijih pećina u Srbiji.

Starica (izvor: anta019.blogspot.com)

 
PROGRAM AKCIJE:
nedelja, 25. jul

– polazak u 6.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– vožnja preko Požarevca i Kučeva do Majdanpeka
– dolazak u Majdanpek i vožnja do veštačkog jezera Veliki Zaton
– priprema i polazak na uspon
– izlazak na vrh Starice (796 m)
– pauza na vrhu za odmor, fotografisanje i uživanje u pogledu na okruženje
 

Pogled na Majdanpek i kopove sa Starice (izvor: wikipedia.org)

 
– spuštanje sa vrha stazom do Rajkove pećine
* ukupna dužina staze oko 13 kilometara; kumulativni uspon oko 540 metara
– povratak u Majdanpek i vožnja prema selu Blizna
– izlazak iz prevoza na trinaestom kilometru puta
– priprema i polazak na pešačenje šumskom stazom do bigrene akumulacije i vodopada „Beli izvorac“
 
Spomenik prirode Beli izvorac je bigrena akumulacija na istoimenoj reci, koja se nalazi u istočnoj Srbiji, na 14 km od Majdanpeka. Na prostoru od oko 300 metara nalazi se vodopad visine 16 metara, a ispod njega, poniranjem vode kroz bigar obrazovan je pećinski kanal dug 13 m i širok 4 m, otvoren sa obe strane. U samom kanalu su formirani salivi i stalaktiti od bele sige. Nizvodno u koritu potoka postoje brojne pregrade od bigra, iza kojih su obrazovane bigrene akumulacije, jezerca prečnika do 10 metara i dubine 2 do 3 metra. Preko pregrada potok se sliva u vidu slapova i manjih vodopada, od kojih su dva visine 5 metara. Na osnovu geomorfoloških vrednosti ovaj lokalitet uvršten je u inventar objekta geonasleđa Srbije.

Beli izvorac (foto: serbianoutdoor.com)

 
– dolazak do „Belog izvorca“, pauza za odmor i fotografisanje
– povratak istom stazom nazad do prevoza
– povratak u Beograd u kasnim večernjim satima
* ukupna dužina staze oko 3 kilometra; kumulativni uspon oko 180 metara
 
OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim uslovima
ISHRANA: iz ranca
TROŠKOVI: 1600 dinara; akontacija za akciju je 1000 dinara i plaća se prilikom prijave; instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Marko Novaković; broj telefona: +381 64 301 16 18; imejl adresa: markoni.novakovic@gmail.com