Stara planina (vrh Botev 2376m), Belogradčik i Trojanski manastir 19. do 21. oktobar 2012.

Stara planina ili Balkan pripada sistemu Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške čuke na zapadu. Dužina ovog planinskog sistema iznosi 530 kilometara. Najviša tačka Stare planine je vrh Botev (2376 m n. v.).

Trojanski manastir je treći po veličini manastira u Bugarskoj. Nalazi se u severnoj Bugarskoj, na obalama reke Černi Osam u blizini sela Orešak, 10 km od Trojana.

Trojanski manastir je poznat i po svojoj čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice. Ikona je kopija čudotvorne ikone iz manastira Hilandar (14 vek). Prema legendi, čudotvorne ikone je ovde doneo monah iz Svete gore, koji je ostao pustinjak iz okoline Trojana za kratko vreme tokom svoje putovanje od Svete gore do Vlaška. Crkva Presvete Bogorodice, u kojoj se nalazi ikona, sagrađena je 1835. godine. Freske manastirske crkve su delo velikim bugarskim majstora Zaharija Zografa.

Tvrđava Belogradčik  je utvrđenje u gradu Belogradčiku podignuto u Belogradčičkom stenjaku, severozapadno od istoimenog grada, na severozapadu Bugarske. Nastala je u doba Rimskog carstva i sastoji se iz tri dela koji obuhvataju ukupnu površinu od 10.210 m². Njeni bedemi su u osnovi debeli preko 2 m i dostižu visinu do 12 m. Ona je danas jedna od najočuvanijih utvrda u Bugarskoj i nacionalni spomenik od izuzetnog značaja.

PROGRAM AKCIJE:

Petak 19. Oktobar 2012.
22.00h  Polazak iz Beograda iz ul. Skerlićeve od Hrama Sv. Save.
                Maršuta: Beograd-Knjaževac-Vidim-Belogradčik-Aprilci.

Subota: 20.oktobar 2012.
Belogradčik, obilazak Tvrdjave.

Nastavak putovanja prema Trojanu tj. selu Orešak obilazak Trojanskog manastira.

Nakon obilaska polazimo ka planinarskom domu Vidima (600m n.v.),  odakle počinje uspon prema planinarskom domu Pleven (1504 m n.v.), smeštaj  i noćenje (nisu potrebne vreće za spavanje). 

 Фотографија

Nedelja: 21. Oktobar 2012.
Ustajanje, priprema za uspon polazak ka vrhu Botev (uspon do vrha traje oko 4h), povratak istom stazom u planinarski dom Pleven.

Фотографија

Ručak, pakovanje stvari, pešačenje do planinarskog doma Vidima gde nas čeka minibus, kraća pauza a zatim polazak za Beograd.

Oprema: planinarske cipele, kapa, rukavice, kabanica, topla jakna, štapovi, gamašne i čeona lampa.

Cena: prevoz(minibus), smeštaj i osiguranje 60 E

Prijave za akciju sms porukom meilom ili na sastanku Kluba utorkom od 20 do 22h u Sportskom centru „Olimp“ na Zvezdari ul. Vjekoslava Kovača br. 11. Akontacija za akciju 30 e do 12. Oktobra, dogovor sa vodičem.

Uz prijavu dostavite broj pasoša,  planinarske knjižice, JMBG  i naziv kluba iz koga dolazite.

Vodič: Milanka Arsić tel. +381.64.182.4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com