SRPSKA FERATA KABLAR (TURČINOVAC) – 7.5.2016.

 
ферата 1Reč „Via ferrata“, ili kako mi u Srbiji kažemo samo „Ferata“, u najbukvalnijem prevodu bi značio „Gvozdeni put“. Označava planinarske puteve osigurane klinovima, sajlama, merdevinama i mostovima. Na taj način je omogućen pristup i vrlo zahtevnim vrhovima i skoro nepristupačnim delovima planine. Prve ferate pravljene su osamdesetih godina devetnastog veka, da bi se omogućilo penjanje nekih alpskih vrhova. Kasnije, u toku prvog svetskog rata, u Dolomitima u Italiji, gde su se vodile žestoke borbe, iskopani su mnogobrojni tuneli i postavljene ferate na brojnim stenama kako bi se omogućilo prebacivanje i snabdevanje vojske. Sada te ferate privlače masu planinara, penjača i ljudi željnih adrenalina. U svetu postoje hiljade ferata, u Dolomitima u Italiji ima ih skoro dve stotine. Ima ih i u Austriji, Francuskoj, Sloveniji…
Na feratu može da ide svako, od potpuno neiskusnih planinara, do najozbiljniih penjača. Ferata ima veoma jednostavnih i vrlo lakih, za koje nije potrebna ni posebna kondicija, do veoma dugih, kondiciono izuzetno teških, koji vode vrtoglavim liticama. Ukoliko se poštuju procedure i poseduje oprema, boravak na ferati je potpuno siguran i pruža nezaboravno iskustvo, a težinu ferata treba birati prema sopstvenom iskustvu.
 
Ferata Turčinovac nalazi se na liticama planine Kablar, udaljena je od Beograda oko 140 km. Visine je 45 metara, a zbog izvijuganosti, dužine šezdeset metara. Ime je dobila po pećini Turčinovac, do koje vodi. Pećina je tako nazvana jer se ovde narod sakrivao bežeći pred Turcima. Čak i sada su vidljivi neki klinovi iz tog perioda. Pronađeni su i delovi grnčarije, kao i dasaka, najverovatnije od Crkvice koja je ovde bila podignuta. Nalazi se na visini od 560m, i odavde se pruža predivan pogled na Ovčarsko-kablarsku klisuru i reku Moravu.
PROGRAM AKCIJE:
07:00 h     Polazak iz Beograda, iz Skerlićeve ulice
Nastavak puta do ovčarsko-kablarske klisure. Tu će nas dočekati članovi Kluba ekstremnih sportova Armadilo iz Čačka, koji će biti naši domaćini na ferati.  Pre uspona organizovaćemo kraći kurs za korišćenje opreme za uspon, za one koji se ranije nisu susretali sa  tehničkom opremom. Uspon feratom do pećine Turčinovac.
Ферата 1.1.
Манастир Благовестенје
 
 
 
 
Nakon završetka penjanja poseta Manastiru Blagoveštenje podignutom u 16om veku. U ovom manastiru se zamonašio pokojni Patrijarh Pavle 1948. godine.
Ukoliko bude bilo dovoljno vremena, za one koji žele,  poseta Banji Kablar i kupanje u termalnoj vodi (poneti kupaći kostim).
Povratak u Beograd do 21 h.
Oprema: standardna za planinarske uslove. Hrana iz ranca.
Cena: Ukupno 2300 din.

  • 1300 dinara prevoz
  • 1000 dinara plaća se Klubu Armadilo za ulaz i korišćenje ferate, kao i za njihove instruktore koji obezbeđuju uspon. Klub Armadilo postavio je feratu o svom trošku, i oni se brinu o njenom održavanje. Klub obezbeđuje penjačke pojaseve i šlemove za učesnike. Ko ima, može poneti sopstvenu opremu.Prijava za akciju, sms porukom, telefonom, meilom ili na sastanku kluba u utorak 3. maja 2016.
    Napomena: Domaćini Klub Armadilo obezbedjuju opremu za 15 ljudi, PK Balakn poseduje opremu da može opremiti nekoliko planinara. Kontaktirajte nas što pre. HvalaVodiči: Vuk Tubić, tel. 064 122 3201, e-mail: tubicvuk@yahoo.com
    Milanka Arsić, 064 182 4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com