SEVERNI KUČAJ – 20. 5. 2018.

PSK Balkan organizuje akciju na planini Severni Kučaj u okviru koje ćete imati priliku da uživate u pogledu na Dunav i kanjon reke Brnjice!

Pogled na Dunav i Golubačku tvrđavu (izvor: tvrdjavagolubackigrad.rs)

PROGRAM AKCIJE:
nedelja, 20. maj
– polazak u 7.00 časova iz Skerlićeve ulice kod Hrama Svetog Save
– vožnja preko Požarevca, Rabrova i Turije do manastira Tumane
– poseta manastira Tumane (zadužbina Miloša Obilića)
Manastir Tumane osnovan je u drugoj polovini XIV veka, kao zadužbina kosovskog junaka Miloša Obilića. Loveći u gustim šumama, Miloš nehotice ranjava svetog pustinjaka Zosima. Ponevši ga ka svome dvoru da mu izvida rane, na mestu gde se danas nalazi crkva, vitez ču poslednje reči pustinjaka: „Tu me mani i pusti me da umrem“. U znak pokajanja za nenamerno ubistvo svetitelja, Miloš Obilić poče da zida crkvu. Došavši do krova, primio je pismo od kneza Lazara u kome ga vladar poziva da tu dokle je stigao mane zadužbinu i pođe u boj na Kosovo. Po slavnoj kneževoj i Miloševoj smrti, pobožan narod završi manastir i dade mu ime Tumane.

Manastir Tumane

– od manastira Tumane vozimo se do sela Krivača odakle polazimo na pešačenje
– staza vodi preko vrha Venac (558 m) i Sokolovica (532 m), koji se nalazi nad kanjonom reke Brnjice
Severni Kučaj se prostire između Đerdapske klisure i Peka i delom je u granicama Nacionalnog parka Đerdap. Planinski predeo se prostire severno od Kučeva i Majdanpeka. Severni Kučaj čine oštri, izuvijani grebeni, gde putevi najčešće idu po samom vrhu grebena, nudeći vidikovce po retkim proplancima koje srećemo na ovom prostoru izuzetno guste i bujne šume. 

Kanjon Brnjice

– uživanje u prelepim vidicima, a zatim spust do Golupca u klisuru Dunava
– nakon pešačenja posetićemo srednjovekovnu tvrdjavu Golubac
Golubački grad ili tvrđava Golubac je srednjovekovna tvrđava, spomenik kulture od izuzetog značaja. Nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava,  4 km nizvodno od današnjeg naselja. Smeštena je na visokim liticama, na mestu na kom se reka sužava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Tokom 2012. godine je započet projekat revitalizacije tvrđave u okviru kojeg je izgrađena obilaznica i tunel.

Golubačka tvrđava (izvor: tvrdjavagolubackigrad.rs)

– na kraju dana planirana je pauza za kafu i okrepljenje
– očekivano vreme dolaska u Beograd je oko 22.00 časova
OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama
HRANA I VODA: iz ranca
CENA: 1300 dinara (akontacija za akciju je 1000 dinara; ostatak se plaća na dan polaska)
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČI: Zoran Živanović, br. telefona +381 64 295 64 69, imejl adresa: zokizivanovic@gmail.com
Goran Savić, br. telefona +381 64 224 12 75, imejl adresa: goransavicbre@gmail.com