ŠAR-PLANINA – 28. do 30. 5. 2021.

.
Šar-planina ili skraćeno Šara se nalazi na granici Srbije i Makedonije. Poznata je i po drugim nazivima: Skardus, Carska planina i Monte Argentaro, koji datiraju iz perioda srednjeg veka. Po svojim osnovnim morfotektonskim osobinama, ona pripada Šarsko-pindskom planinskom sistemu. Šar planinu karakteriše prostrano bilo, čija dužina po horizontalnoj projekciji iznosi 80 do 85 km, odnosno teritorijalno od Kačaničke klisure na severoistoku, sa vrhom Ljuboten, pa sve do gornjeg toka reke Radike i Vrutoka na jugu, teritorijalno tromeđe makedonsko-albansko-srpske granice. Širina ove planine kreće se od 20 do 25 km, na taj način može se uzeti da površina Šar planinske oblasti zahvata preko 1600 km².

Vrhovi na Šar-planini (foto: Raif E. Kasi; izvor: Google Earth)

 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 28. maj
– polazak u 23.30 časova iz Skerlićeve  ulice u Beogradu
subota, 29. maj
– dolazak u Skoplje u ranim jutarnjim satima
– vožnja preko Tetova do sela Brodec
– priprema i polazak na uspon
– uspon iz Brodeca (1000 m) do sela Vejce i dalje do vrha Kobilica (2528 m)
 

Vrh Kobilica (foto: Arben Islami; izvor: Google Earth)

 
– povratak istom stazom do Brodeca
– vožnja do Popove Šapke
– smeštaj i noćenje
 
Ispod samog grebena Šar-planine leže brojni cirkovi, u kojima su se smestila mnoga prelepa lednička jezera, poznata i kao gorske oči, dok su ispod cirkova formirane duboko usečene valovske doline, koja najčešće predstavljaju izvorišta mnogih reka. I pored znatnih visina i svoje surovosti Šar-planina je prohodna u svim pravcima. Preko brojnih prevoja od davnina su vodili karavanski putevi, povezujući Tetovski okrug sa Kosovsko-metohijskim područjem.

Titov vrh (foto: Boris Gadjowsky; izvor: Google Earth)

 
nedelja, 30. maj
– ustajanje u ranim jutarnjim satima
– polazak na uspon sa Popove Šapke (1750 m)
– prvi smer uspona je Popova Šapka – Ceripašina (2531 m) – Bakardan (2704 m) – Titov vrh (zimska staza)
– drugi smer uspona je Popova Šapka – ispod Ceripašine – Titov vrh (letnja staza)
– vodič će pre polaska na uspon odlučiti kojom maršrutom će se izvršiti uspon
– izlazak na Titov vrh (2748 m)
– silazak do Popove Šapke
– povrtak za Beograd
 

Titov vrh (foto: Boris Gadjowsky; izvor: Google Earth)

 

OPREMA: topla, visokogorska, primerena vremenskim uslovima (planinarske cipele, kabanica, kapa, rukavice…)
ISHRANA: iz ranca i u hotelu na Popovoj Šapki
TROŠKOVI: 75 evra (prevoz autobusom, osiguranje sa rizikom, noćenje, večera i doručak); akontacija za akciju je 55 evra i plaća se prilikom prijave (instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE)
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član

VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64  182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com