RTANJ – SUPER SEVER – 9.4.2017.

KONDICIONE PRIPREME ZA  ATLAS I DAMAVAND !
Molimo planinare koji su se prijavili ili nameravaju da se prijave za neku od naših akcija da nam se pridruže ! Hvala 🙂

Rtanj  se nalazi u istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, nadomak Boljevca. Pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1565m) predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa.
Severna strana planine prekrivena je šumama i pašnjacima, obrasla autohtonim biljnim vrstama i obiluje izvorima pitke vode. Lovište se prostire na 6368 ha – najčešća lovna divljač su srne i divlje svinje. Na vrhu Šiljak nalazi se od 1932. godine kapelica koja je danas u ruševinama.
Priča o zlatu i draguljima u utrobi planine, a koja je verovatno vezana i za legendu o dvorcu čarobnjaka koji je po predanju postojao na ovom mestu i bio visok koliko i današnja planina, u kome je čuvano ogromno blago, donela je mnogo nevolje ovoj prirodnoj lepotici. Neumorni i neumoljivi tragači za zlatom u nekoliko navrata su dinamitom razrušili kapelicu posvećenu Svetom Đorđu na vrhu planine, koju je svom mužu Julijusu Minhu, bivšem vlasniku rudnika na Rtnju, podigla supruga Greta.


PROGRAM AKCIJE:

Nedelja, 9. april 2017
06:00 h     Polazak iz Skerlićeve ulice od Hrama Svetog Save, dodjite 15 minuta ranije. Hvala 🙂
Iz Beograda vozimo se autoputem do Paraćina a zatim prema Zaječaru preko Čestobrodice do sela Lukovo odakle započinjemo uspon na Rtanj.

Od Lukova do grebena Rrtanj, staza je dužine 4 km, visinska razlika 1000 mnv, zato je potreno ići umerenim tempom.

Drugi deo staze vodi nas grebenom do vrha Šiljak 1565 mnv.


Ukupna visinska razlika pri penjanju je oko 1200 mnv.
Nakon fotografisanja i odmora, spuštanje sa svha je severnom stranom u selo Mirovo.
U koliko se za akciju prijave i planinari sa slabijom fizičkom spremnoću, organizovaćemo silazak  i sa južne strane u selo Rtanj.
Po završetku akcije, polazak ka Beogradu. Očekivan dolazak u Beograd oko 22:00 h.
Ishrana: za uspon poneti sendviče, energente, vodu najmanje 2-3 litra. Nema vode na stazi.
U koliko je grupa zainteresovana u povratku možemo svratiti na ručak. Potrebno je da se izjasnite o predlogu pri prijavi za akciju.
Oprema: planinarska, primerena vremenskim uslovima. Obavezno ponesite kapu, rukavice, kabanicu, gamašne, rezervnu majicu, čarape i obuću.
Cena: prevoz 1.800,00 dinara
Prijava za akciju meilom, telefonom, sms porukom ili na sastanku kluba utorkom od 19 do 21:30h.
Uz prijavu dostavite ime i prezime, broj lične karte, godinu rodjenja i broj planinarske knjižice i naziv Kluba kome pripadate. Planinarska knjižica je važeća u koliko ste platili članarinu za 2017. godinu.
Vodiči: Milanka Arsić, tel.: +381 64 182 4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com
Vuk Tubić, tel.:  + 381 122 3201, e-mail.: tubicvuk@yahoo.com