RTANJ – 22. 5. 2021.

Prolećni uspon na Rtanj!

Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, nadomak Boljevca. Pripada Karpatsko-balkanskim planinama, a najviši vrh je Šiljak (1565 m). Severna strana planine prekrivena je šumama i pašnjacima, obrasla autohtonim biljnim vrstama i obiluje izvorima pitke vode.

Šiljak – najviši vrh Rtnja (izvor: wikipedia.org)

 
PROGRAM AKCIJE:
subota, 22. maj
– polazak u 6.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– vožnja autoputem do Paraćina odakle nastavljamo magistralnim putem prema Boljevcu
– oko 9.00 časova polazak na uspon južnom stranom Rtnja
– uspon na vrh Rtnja (Šiljak 1565 m)
– silazak sa vrha istom stazom u selo Rtanj
– povratak za Beograd
* dužina staze je oko 12 km, a ukupan uspon oko 1100 m
 
Na vrhu Šiljak nalazi se od 1932. godine kapelica koja je danas u ruševinama. Postoji inicijativa da se ona obnovi. Priča o zlatu u utrobi planine donela je mnogo nevolje ovoj prirodnoj lepotici. Neumorni i neumoljivi tragači za zlatom u nekoliko navrata su dinamitom razrušili kapelicu posvećenu Svetom Đorđu na vrhu planine, koju je svom mužu Julijusu Minhu, bivšem vlasniku rudnika na Rtnju, podigla supruga Greta.

Pogled sa vrha Rtnja (izvor: wikipedia.org)

 
OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama
VODA I HRANA: iz ranca (poneti hranu i dovoljne količine vode)
TROŠKOVI: 1800 dinara (akontacija za akciju je 1000 dinara i plaća se prilikom prijave); instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Branislav Krstić; broj telefona: +381 65 888 16 06; imejl adresa: branislav.krstic@hotmail.com
 
.