RAMSKO PODUNAVLJE – 11. 10. 2020.

PSK Balkan organizuje planinarsku akciju u lepom ambijentu Ramskog Podunavlja sa usponom na brdo Gorica i pogledom na Dunav, Karpate i Srebrno jezero.

Ram je naselje u opštini Veliko Gradište u Braničevskom okrugu koje ima oko 250 stanovnika. Nalazi se na desnoj obali Dunava naspram ušća reke Nere i Kanala DTD u Dunav. Naselje se razvilo oko Ramske tvrđave koja se nalazi na litici iznad Dunava. Ramska tvrđava je nastala u 15. veku i pod zaštitom je države. Na brdu iznad naselja pronađeno je keltsko svetilište staro oko 3000 godina, a u blizini su i ostaci Lederate, rimskog utvrđenja iz prvog veka nove ere. Nedaleko od Rama nalazi se Ramsko-zatonjska peščara i Srebrno jezero koje je formirano u nekadašnjem rukavcu Dunava.

Pogled na Dunav sa padina Gorice (autor fotografije: Milorad Varelija)

 

PROGRAM AKCIJE:

nedelja, 11. oktobar
– polаzаk u 7.00 čаsovа iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– vožnja preko Požarevca do Rama
– pešačenje od Rama do brda Gorica (282 m n. v.) i dalje do sela Zatonje preko Ramsko-zatonjske peščare
 
Ramsko-zatonjska peščara prostire se na desnoj obali Dunava između naselja Ram i Zatonje. Male je površine i manje poznata od Deliblatske peščare, najveće kontinentalne peščare u Evropi, u čijoj se blizini nalazi. Formirana je nanosima Dunava u podnožju brda Gorica i obrasla je vegetacijom. Ne postoje pouzdani podaci o dimenzijama peščare.

Pogled na Dunav i Banat sa padina Gorice (autor fotografije: Milorad Varelija)

 
– od Zatonja nastavak pešačenja preko ade Ostrvo do turističkog centra pored Srebrnog jezera gde završavamo pešačenje
– nakon odmora kraj jezera sledi povratak za Beograd
* ukupna dužina staze je oko 18 km, a ukupan uspon oko 300 m
 

Ada Ostrvo i Srebrno jezero (izvor: velikogradiste.rs)

 
OPREMА: stаndаrdnа planinarska, prilаgođenа vremenskim uslovima
ISHRANA: iz ranca
TROŠKOVI: 1400 dinara (akontacija za akciju је 1000 dinara i plaća se prilikom prijave)
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu); broj učesnika akcije je ograničen u skladu sa važećim zabranama
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član.
VODIČI: Marko Novaković; broj telefona: +381 64 301 16 18; imejl adresa: markoni.novakovic@gmail.com
.              Goran Savić; broj telefona: +381 64 224 12 75; imejl adresa: ranacgo@gmail.com
 
Ovde pogledajte fotografije sa prošle akcije u Ramskom podunavlju.