PROKLETIJE – 25. do 27. 6. 2021.

Lepo, atraktivno i izazovno!

Planinski gorostasni masivi Prokletija, ukupne dužine od oko 650 km, pružaju se na području tri države – Crne Gore, Srbije i Albanije. Zapravo, nesvakidašnji planinski greben Prokletija, bogat kristalno čistim planinskim rekama i jezerima, čini prirodnu granicu između ove tri države. Prokletije se prostiru od Skadarskog jezera na zapadu, Komova i Mokre planine na severu, Metohijske kotline na istoku i reke Drim na jugu. Najviši vrhovi Prokletija se nalaze u albanskom delu ovog ogromnog i divljeg planinskog venca Balkana.

Zla Kolata

Naziv Prokletija potiče sa početka 20. veka kada je čuveni geograf Jovan Cvijić zamenio stariji naziv ovog masiva sadašnjim i tako ga upisao u kartografiju Jugoslavije, nasuprot nekadašnjem nazivu Trojanske planine. Sadašnje ime ovog jedinstvenog i nedovoljno istraženog planinskog područja Evrope opisuje divljinu ovih planina i težak život onih koji žive u njihovoj blizini i potvrđuje njegove odlike – izrazito strme krečnjačke litice Prokletija čine jedno od najznačajnijih kraških područja Evrope i najnepristupačnijih planinskih predela na Balkanu. Albansko stanovništvo ovo planinsko područje naziva Bjeshket e Nemuna, što u prevodu znači ‘proklete’ ili ‘zabranjene’ planine.
 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 25. jun
– polazak u 21.30 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– vožnja preko Kraljeva, Novog Pazara, Berana i Plava do Vusanja
 
subota, 26. jun
– dolazak u Vusanje u ranim jutarnjim satima
– priprema i polazak na uspon iz Vusanja preko sela Zarunice do Ćafa Borita
– odatle ulazimo u stenovitiji teren i nastavljamo uspon do vrha Zla Kolata (2534 m), najvišeg vrha Crne Gore
– povratak istom stazom do Vusanja
– vožnja do Brezojevice, smeštaj i noćenje
* očekivana dužina staze je oko 20 km, a ukupan uspon oko 1400 m
 

Dobra i Zla Kolata (autor: Zoran Vukadinović; izvor: Google Earh)

 
nedelja, 27. jun
– ustajanje u ranim jutarnjim satima
– vožnja od Brezojevice preko Babinog Polja do katuna Bogićevica
– priprema i polazak na uspon od katuna Bogićevica ka prevoju Ćafa bogićes
– sa prevoja nastavak uspona ka grebenu iznad Babinog Polja
– pešačenje grebenskom stazom sa usponom na vrhove Pčelinji krš (2372 m), Pasji vrh (2405 m), Zavoj (2243 m), Crni krš (2426 m) i Starac (2352 m)
 

Pčelinji krš i Pasji vrh (autor: Zoran GM; izvor: Google Earth)

 
– sa vrha Starac sledi spust do prevoja Čakor gde se završava tura
– povratak za Beograd u koji stižemo u kasnim večernjim satima
* ukupna dužina staze je oko 20 km, a ukupan uspon oko 1300 m
 

Pogled na Crni vrh i Starac sa Čakora (autor: Slobodan Stefanović; izvor: wikiloc.rs)

 
OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama (obavezno poneti planinarske cipele, čeonu lampu, kapu, rukavice, prvu pomoć, zaštitu od kiše, vetra i sunca)
ISHRANA: iz ranca
TROŠKOVI: 60 evra (prevoz, noćenje, osiguranje i ulaznica u nacionalni park); akontacija za akciju je 40 evra i plaća se prilikom prijave; instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE
NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ (SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2); uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj telefona, broj pasoša, datum rođenja (zbog osiguranja), broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Goran Savić; broj telefona: +381 64 224 12 75; imejl adresa: ranacgo@gmail.com