PROKLETIJE – 14. i 15. 8. 2021.

PSK Balkan organizuje uspon na najviši vrh Prokletija!

Planinski gorostasni masivi Prokletija, ukupne dužine od oko 650 km, pružaju se na području tri države – Crne Gore, Srbije i Albanije. Zapravo, nesvakidašnji planinski greben Prokletija, bogat kristalno čistim planinskim rekama i jezerima, čini prirodnu granicu između ove tri države. Prokletije se prostiru od Skadarskog jezera na zapadu, Komova i Mokre planine na severu, Metohijske kotline na istoku i reke Drim na jugu. Najviši vrhovi Prokletija se nalaze u albanskom delu ovog ogromnog i divljeg planinskog venca Balkana.

Maja Jezerce (autor: Zoran Vukadinović; izvor: Google Earth)

Naziv Prokletija potiče sa početka 20. veka kada je čuveni geograf Jovan Cvijić zamenio stariji naziv ovog masiva sadašnjim i tako ga upisao u kartografiju Jugoslavije, nasuprot nekadašnjem nazivu Trojanske planine. Sadašnje ime ovog jedinstvenog i nedovoljno istraženog planinskog područja Evrope opisuje divljinu ovih planina i težak život onih koji žive u njihovoj blizini i potvrđuje njegove odlike – izrazito strme krečnjačke litice Prokletija čine jedno od najznačajnijih kraških područja Evrope i najnepristupačnijih planinskih predela na Balkanu. Albansko stanovništvo ovo planinsko područje naziva Bjeshket e Nemuna, što u prevodu znači ‘proklete’ ili ‘zabranjene’ planine.
 
PROGRAM AKCIJE:
subota, 14. avgust
– polazak u 6.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– vožnja preko Kosova i Metohije do doline Valbone u Albaniji
– smeštaj i noćenje
 

Pogled na dolinu Valbone sa Jezerskog vrha (autor: David Briza; izvor: Google Earth)

 
nedelja, 15. avgust
– ustajanje u ranim jutarnjim satima
– doručak
– priprema i polazak na uspon iz doline Valbone ka najvišem vrhu Prokletija
 

Uspon na Maja Jezerce (autor: Shpetim Bisha; izvor: Google Earth)

 
– uspon na Maja Jezerce (2694 m)
– pauza na vrhu za odmor, fotografisanje i uživanje u pogledu
– silazak u dolinu Valbone
– povratak za Beograd
 

Pogled na Jezersku dolinu sa prevoja ispod Jezerskog vrha (autor: David Briza; izvor: Google Earh)

 
OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama (obavezno poneti planinarske cipele, šlem, čeonu lampu, kapu, rukavice, prvu pomoć, zaštitu od kiše, vetra i sunca)
ISHRANA: iz ranca
TROŠKOVI: 70 evra (prevoz, noćenje, doručak i osiguranje); akontacija za akciju je 40 evra i plaća se prilikom prijave; instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE
NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ (SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2); uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj telefona, broj pasoša, datum rođenja (zbog osiguranja), broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64  182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com