PODMLADAK – Valjevske planine – Jablanik 1274m

izv3-1
Još jedna uspešna akcija sa podmlatkom iz OŠ “Mihailo Petrović Alas”.
Dan smo započeli posetom Brankovini kod Valjeva. U Brankovini nas je dočekala devojka kustos koja nas je pričom provela kroz Brankovinu. Deca su imala priliku da čuju priču o Proti Mateji Nenadoviću, Desanki Maksimović, videli smo i postavku u osnovnoj u kojoj su deca uživala.
Iz Brankovine vozimo se ka Debelom brdu, gde nas dočekuje lep i sunčan dan a planinski vrhovi snegom prekriveni.
Pripremamo se i krećemo sa Debelog brda, prolazimo pored planinarskog doma Magleš a zatim prema Jablaniku.
izv3-2
Snega ima poprilično, imali smo sreće da su ispred nas pešačili planinari koji su sa Acom otišli na Medvednik preko Jablanika.
Pešačimo, uživamo u prelepim vidicima, uz put smo sreli grupu planinara iz Valjevske Mionice koja sa sa vodičem Vladimir Marin vraćaju sa Jablanika.
Na stazi srećemo i naše drage prijatelje iz PD “Konjuh” Tuzla koji je imao želju da sa nama penje Jablanik, na žalost mimoišli smo se.
Nakon tri sata hoda stižemo na vrh Jablaik 1274 metra. Odmaramo se, ručamo, fotografišemo a zatim vraćamo istom stazom prema Debelom brdu. Svi su bili mokri pa je sledilo pesvlačenje dece 🙂
 
izv3-3
Na akciji je učestvovalo 43 dečaka i devojčice + učiteljice, pedagog škole i članovi kluba koji su nam pomagali. Učesnici akcije učenici: 1, 2, 3, 4, 5, 6 i 7 razreda sa napomenom da je najviše bilo učenika iz prvog razreda. Bez ikakvih problema prepešačila su 11 km, ispeli se na Jablanik 1274m što im je ujedno i najviši vrh koji su do sada ispeli.
izv3-5
Zahvljujemo se učiteljicama iz OŠ “Mihailo Petrović Alas” jer bez njihove dobre volje i pomoći nebismo uspeli da realizujemo ove prelepe akcije sa decom 🙂
Narednu akciju planimamo na Fruškoj gori, učešće na 38. Fruškogorskom maratonu – pridružite nam se 🙂
izv3-6
Izveštaj: Milanka Arsić
Fotografije: Milanka Arsić, Darko Vasić i Stevo Cimbauer