PLANINE ZLATO I BABUNA – 30. 10. do 1. 11. 2020.

PSK Balkan organizuje uspon na najviše vrhove planine Zlato i planine Babune u Makedoniji!

Zlato je makedonska planina koja se prostire severno od grada Prilepa, u severoistočnom delu Pelagonije. Predstavlja zapadni ogranak masiva planine Babune. Zlato je mala ali veoma atraktivna planina, koja svojim stenovitim špicevima i svojom pozicijom dominira tim delom Prilepskog polja i Pelagonije.

Prilep, Markov grad i planina Zlato (izvor: wikipedia.com)

Najviši vrh planine je Zlatovrh ili Treskavac (1422 m). Ime Treskavac je dobio zbog brojnih gromova koji pogađaju vrh, a koji je predstavljen konusnom hrpom krupnih kamenih blokova. Na vrhu stoji i gromobran u obliku jabuke, koji se zbog gromova mora često obnavljati. Zlatovrh je ime dobio zbog odsjaja sunca, koji nastaje u zoru iznad njegovih granitnih stena, jer liči na odsjaj zlata. Prema legendi vrh je ime dobio zbog zlatne jabuke postavljene na gromobranu na samom vrhu planine. 

Planina Zlato (izvor: Google Earth)

 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 30. oktobar

– polazak u 23.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
subota, 31. oktobar
– dolazak u Prilep, ispod Markovog grada
– priprema i polazak na pešačenje
– uspon na Markov grad
 
Markov grad ili Markove kule, odnosno Prilepski grad, srednjovekovna je tvrđava iznad Prilepa. Smeštena je na visokom kamenom uzvišenju nad današnjim naseljem, na prostoru koji je zbog svoje specifičnosti proglašen za prirodno dobro Severne Makedonije. Tokom srednjeg veka bio je jedna od prestonica Srpskog carstva pod Dušanom, a potom i države srpskog kralja Marka iz dinastije Mrnjavčevića (Kraljević Marka). Po imenu ovog srpskog vladara tvrđava je i dobila svoj narodni naziv. Tvrđava se sastojala od više pojaseva kamenih bedema sa kulama, donžon kule i dvora. Danas je većim delom u ruševinama, ali se i dalje može naslutiti njegova nekadašnja monumentalnost. 

Markov grad (izvor: Google Earth)

 

Markov grad (izvor: wikimedia.com)

 
– nastavak pešačenja grebenom ka vrhu Zlatovrh i manastiru Treskavac
– uspon na Zlatovrh ukoliko vremenski uslovi dozvole (sam vrh je prilično nepristupačan)
 

Zlatovrh (izvor: Google Earth)

 
– povratak istom stazom u podnožje Markovog grada
– smeštaj i noćenje
* dužina staze je oko 16 km, a ukupan uspon je oko 750 m
 
Manastir Treskavac (poznat i kao Sveta Bogorodica) nalazi se 10 km od Prilepa pod Zlatovrhom. Ime je dobio u 19. veku po gromu („tresku“). Unutar zidina manastira nalazi se crkva Uspenja Bogorodice. Manastir se nalazi na lokaciji koja pruža lep pogled daleko na Pelagoniju. Izgrađen je u 12. ili 13. veku i često biva rušen i obnavljan. Kod manastira Treskavac snimljen je čuveni film Milče Mančevskog Pre kiše.

Manastir Treskavac pod Zlatovrhom (izvor: Google Earth)

 
nedelja, 1. novembar
– polazak u ranim jutarnjim satima
– vožnja do sela Pletvar (980 m)
– polazak na uspon ka vrhu Kozjak (1747 m) na planini Babuni
– sa vrha se vide planine Jakupica, Pelister, Kožuf i mnoge druge
 
Babuna je planina u Severonoj Makedoniji, severoistočno od Prilepa, između severnog dela Pelagonije i Veleške klisure. Najviši vrh je Kozjak (1747 m). Sastavljena je od granita, pegmatita i drugih eruptivnih stena. Prošarana je dubokim dolinama, pa zato ima više karakterističnih vrhova. Bogata je i rudnim blagom (olova i dr). Smatra se da je u toj oblasti propovedao pop Bogomil, osnivač bogomilstva.

Planina Babuna

 

Vrh Kozjak na Babuni (izvor: wikipedia.com)

 
– povratak sa vrha
– razgledanje Duove pećine na 1670 m (za ulazak u pećinu potrebna je baterijska lampa)
– silazak u selo Pletvar
– povratak za Beograd
* dužina staze je oko 12 km, a ukupan uspon je oko 850 m
 

Pogled sa vrha Kozjak

 
OPREMA: planinarska zimska (kapa, rukavice, gamašne, kabanica, rezervna obuća i čarape)
ISHRANA: iz ranca ili nakon završetka uspona u nekom od restorana
TROŠKOVI: 65 evra (prevoz, osiguranje i noćenje); akontacija za akciju je 50 evra i plaća se prilikom prijave (instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE)
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu); broj učesnika akcije je ograničen u skladu sa važećim zabranama
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član
VODIČI: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64 182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com
             Goran Savić; broj telefona: +381 64 224 12 75; imejl adresa: ranacgo@gmail.com