PLANINA OROVICA (856 mnv) – 19. mart 2017.

Ovčarsko – kablarska klisura je najživopisnija klisura Srbije. Usečena između planinskih masiva Ovčara i Kablara, širine od 50-100 m a dužine oko 20 km, spaja čačansku sa Požeškom kotlinom. Od Čačka je udaljena samo 8 km. Odlikuju je visoke i strme krečnjačke stene u kojima se vide otvori nekolicine pećina, uklještenim meandrima koje pravi Zapadna Morava i jedinstvenom florom i faunom. Najviši vrh Ovčara, nalazi se 710 m iznad reke, to je ujedno i najveća dubina klisure u Srbiji.

Vlada Republike Srbije je uredbom Ovčarsko – kablarsku klisuru zaštitila kao predeo izuzetnih odlika i prirodno dobro od izuzetnog značaja I kategorije. To je predeo izvanredne pejzažne raznolikosti, atraktivnosti, jedinstvena i značajna kulturno – istorijska celina sa brojnim manastirima, memorijalnim i sakralnim objektima.
Planina Orovica nalazi se desetak kilometara zapadno od Ovčar Banje i deo je klisure koji se ređe obilazi. Sa blagim padinama i proplancima, obrasla bukovom šumom i visinom od 856 mnv primerena je planinarima početnicima.
 
Manastir Blagoveštenje potiče iz XIII veka.  Crkva je posvećena Blagovestima Presvete  Bogorodice. Oslikana je od 1602. do 1632. godine. Od starog ikonostasa sačuvan je rad slikara Mitrofana iz 1602. godine, prestona ikona Bogorodice sa Hristom. O ovom Manastiru zamonačio se i pokojni patrijarh Pavle.
PROGRAM AKCIJE  
Nedelja, 19. mart
7:00h     Polazak iz Skerlićeve ulice od Hrama Svetog Save
Vožnja do sela Tučkovo odakle započinjemo uspon. Do vrha planine treba oko dva sata hoda. Spust kanjonom Vrnčanske reke.
 
 
     
Dužina ture oko 12 km, trajanje 4-5 sati.
U povratku obilazak manastira Blagoveštenje.

Ovčar Banji i kupanje u termalnom bazenu (poneti kupaće).

Povratak u Beograd do 22h.
Oprema: primerena vremenskim uslovima (kapa, rukavice, gamašne, kabanica, štapovi, cipele i rezervnu obuću u slučaju da bude blata na stazi.
Cena: prevoz 1400,00 dinara, akontacija za akciju 800 dinara
Prijava za akciju meilom, telefonom ili utorkom na sastanku kluba od 19 do 21:30. Klub održava sastanke u SC Olimp, ul. Vjekoslava Kovača 11, lokal 2. Uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj planinarske knjižice i naziv kluba/društva čiji ste član.
Vodič: Vuk Tubić, +381 64 122 3201; e-mail: tubicvuk@gmail.com