PIRIN – planinarenje i skijanje – 14. do 17. 2. 2020.

Za Sretenje tradicionalno idemo na planinarenje i skijanje u Bansko, na planini Pirin.

Planina Pirin se prostire područjem jugozapadne Bugarske, između dubokih dolina reke Strume na zapadu i reke Meste na istoku, sa najvišim vrhom Vihren, visine 2914 metara. Planinski venac Pirina se pruža pravcem severozapad-jugostok i dug je oko 80 km, a širok oko 40 km. Raznovrsno bogato kraško krečnjačko područje planine Pirin obuhvata preko 70 ledničkih jezera i ledničke oblike, sa mnoštvom vodopada, stenovitih vrtača i pećina.
Većina planinskog masiva Pirina čini Nacionalni Park Pirin, koji od 1983. godine pripada UNESCO prirodnom svetskom nasleđu. Nacionalni Park i planinu Pirin odlikuje spoj srednje-evropskih, alpskih, balkanskih i sub-mediteranskih biljnih vrsta, kao i oko 30 lokalnih endemskih vrsta biljaka. Planina Pirin je nazvana po Perunu, osnovnom bogu grmljavine i munja drevnih Slovena.

Pirin (izvor: alextrek.com)

SKI centar Bansko je najbolji ski centar u Bugarskoj sa najdužim ski stazama i najbogatijom kulturnom istorijom. Grad Bansko se nalazi u jugozapadnoj Bugarskoj u podnožju planine Pirin. Mesto leži na nadmorskoj visini od 925 m i udaljeno je od Sofije 160, a od Blagoevgrada 96 km.
 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 14. februar 
22.00 h   Polazak iz Skerlićeve ulice, od Hrama Svetog Save
subota, 15. februar 
07.00 h   Dolazak u Bansko, smeštaj u hotelu.
Grupa A: Skijaši – skijanje
Grupa B: Planinari – pešačenje do Bandijeriške poljane i Šiligarnika
 

Bansko (izvor: alextrek.com)

 
nedelja, 16. februar
Grupa A: Skijaši – doručak i skijanje
Grupa B: Planinari – uspon na Todorku
doručak (lanč paket)
05.00 h    Ustajanje, polazak minibusom ka Šiligarniku (1820 m), od Šiligarnika ski stazom uspon na Todorku (2746 m). Povratak istom stazom do Šiligarnika. Za uspon je potrebna tehnička oprema (dereze i cepin).
16.00 h     Povratak u smeštaj.
 

Pirin (izvor: bg.vassytravel.com)

 

 
ponedeljak, 17. februar
Grupa A: Skijaši – doručak, skijanje
Grupa B: Planinari – doručak, uspon od Banskog uz ski stazu do Šiligarnika, povratak istom stazom u Bansko ili slobodno vreme.
Polazak za Beograd u dogovoru sa grupom.
 
OPREMA: planinarska za visokogorske uspone; obavezna tehnička oprema (dereze i cepin)
PLANIRANI TROŠKOVI: 95 evra (prevoz, dva noćenja sa doručkom i osiguranje); akontacija za akciju je 50 evra (u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu)
NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ (SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2); uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj telefona, broj pasoša, datum rođenja (zbog osiguranja), broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64 182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com