PIRIN – 11. do 16.2.2022.

Za Sretenje tradicionalno idemo na planinarenje i skijanje u Bansko, na planini Pirin.

Planina Pirin se prostire područjem jugozapadne Bugarske, između dubokih dolina reke Strume na zapadu i reke Meste na istoku, sa najvišim vrhom Vihren, visine 2914 metara. Planinski venac Pirina se pruža pravcem severozapad-jugostok i dug je oko 80 km, a širok oko 40 km. Raznovrsno bogato kraško krečnjačko područje planine Pirin obuhvata preko 70 ledničkih jezera i ledničke oblike, sa mnoštvom vodopada, stenovitih vrtača i pećina.
Većina planinskog masiva Pirina čini Nacionalni Park Pirin, koji od 1983. godine pripada UNESCO prirodnom svetskom nasleđu. Nacionalni Park i planinu Pirin odlikuje spoj srednje-evropskih, alpskih, balkanskih i sub-mediteranskih biljnih vrsta, kao i oko 30 lokalnih endemskih vrsta biljaka. Planina Pirin je nazvana po Perunu, osnovnom bogu grmljavine i munja drevnih Slovena.

Pirin (izvor: alextrek.com)

SKI centar Bansko je najbolji ski centar u Bugarskoj sa najdužim ski stazama i najbogatijom kulturnom istorijom. Grad Bansko se nalazi u jugozapadnoj Bugarskoj u podnožju planine Pirin. Mesto leži na nadmorskoj visini od 925 m i udaljeno je od Sofije 160, a od Blagoevgrada 96 km.
 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 11. februar
23.00 h   Polazak iz Skerlićeve ulice, od Hrama Svetog Save
subota, 12. februar
07.00 h   Dolazak u Bansko, smeštaj u hotelu.
Grupa A: Skijaši – skijanje
Grupa B: Planinari – pešačenje do Bandijeriške poljane
 

Bansko (izvor: alextrek.com)

 
nedelja, 13. februar
Grupa A: Skijaši –  skijanje
Grupa B: Planinari – uspon na Todorku
05.00 h    Ustajanje, polazak minibusom ka Šiligarniku (1820 m), od Šiligarnika ski stazom uspon na Todorku (2746 m). Povratak istom stazom do Šiligarnika. Za uspon je potrebna tehnička oprema (dereze i cepin).
16.00 h     Povratak u smeštaj.
 

Pirin (izvor: bg.vassytravel.com)

ponedeljak, 14. februar
Grupa A: Skijaši –  skijanje
Grupa B: Planinari –  uspon od Banskog uz ski stazu do Šiligarnika, povratak istom stazom u Bansko ili odlazak u banju Bansko  ili slobodno vreme.
 

 
utorak, 15. februar
Grupa A: Skijanje
Grupa B: planinarenje
sreda, 16. februar
Grupa A: Skijaši –  skijanje
Grupa B: Planinarenje ili sobodno vreme
Polazak za Beograd u dogovoru sa grupom.
OPREMA: planinarska za visokogorske uspone; obavezna tehnička oprema (dereze i cepin)
KOTIZACIJA: 155 evra (prevoz, četiri noćenja i osiguranje); akontacija za akciju je 85 evra i plaća se prilikom prijave (instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE)
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu); broj učesnika akcije je ograničen u skladu sa važećim zabranama
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64 182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com