OSOGOVSKE PLANINE I KOZJAK – 13. do 15. 11. 2020.

Pridružite nam se na ovoj lepoj akciji!

Osogovske planine nalaze se između Bugarske i Severne Makedonije. Planina je dugačka oko 110 km i oko 50 km široka. Najviši vrh planine je Ruen (2251 m), a jedan od poznatijih je i Carev vrh (Sultan Tepe), visok 2085 m. Osogovo je starogermanska složenica od reči osso – bog i gov – mesto, što bi značilo – Božje mesto. Još u antičko doba, područje Osogovskih planina bilo je bogato rudnicima različitih metala (zlata, srebra, bakra, olova…), što je u 13. veku privuklo Sase, koji su potom došli na te prostore da obnove eksploataciju ruda.

Osogovske planine (autor: MSkriževski; izvor: wikiloc.rs)

 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 13. novembar
– okupljanje učesnika akcije u 23.50 časova u Skerlićevoj ulici u Beogradu
– polazak u 00.00 h
– noćna vožnja auto-putem do Kumanova i dalje do Krive Palanke
subota, 14. novembar
– dolazak u okolinu Krive Palanke u ranim jutarnjim satima
– priprema i polazak na usponak
– izlazak na Carev vrh (2085 m)
– na vrhu se  nalaze zidine porušene policijske karaule bivše Kraljevine Jugoslavije
 

Osogovske planine (autor: MSkriževski; izvor: wikiloc.rs)

 
– nastavak pešačenja do vrha Ruen (2251 m) koji se nalazi na bugarsko-makedonskoj granici
– silazak sa planine i vožnja do Krive Palanke
– smeštaj i noćenje
 
Kozjak je planina na granici Srbije i Severne Makedonije. Nalazi se severoistočno od grada Kumanova. Najviši vrh planine je visok 1284 metara i nalazi se iznad manastira Sveti Prohor Pčinjski. Planina je poznata po tome što se na njenim obroncima podvizavao Sveti Prohor Pčinjski.

Kozjak (izvor: wikipedia.org)

 
nedelja, 15. novembar
– polazak u ranim jutarnjim satima
– vožnja od Krive Palanke do podnožja planine Kozjak
– uspon na vrh Virovi (1284 m), najviši vrh Kozjaka
– nakon silaska sa vrha posetićemo arheološki lokalitet Kokino
– povratak za Beograd
 
Kokino je arheološki lokalitet iz bronzanog perioda. Nalazi se u blizini sela Kokino koje pripada opštini Staro Nagoričane u Severnoj Makedoniji i udaljeno je 35 km od Kumanova. Centralni deo ove megalitske arheoopservatorije je korišćen za posmatranje nebeskih tela. Na osnovu pozicija markera koji prate kretanje Sunca utvrđeno je da je opservatorija stara oko 3900 godina, odnosno da datira iz 18. veka pre n.e. 

Kokino (izvor: Google Earth)

 
OPREMA: planinarska zimska (kapa, rukavice, gamašne, kabanica, rezervna obuća i čarape)
ISHRANA: iz ranca ili nakon završetka uspona u nekom od restorana
TROŠKOVI: 65 evra (prevoz, osiguranje i noćenje); akontacija za akciju je 50 evra i plaća se prilikom prijave (instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE)
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu); broj učesnika akcije je ograničen u skladu sa važećim zabranama
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64 182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com