OLIMP I METEORI – 25. do 28. 6. 2021.

Najviši vrhovi Olimpa i čuveni Meteori u jednoj planinarskoj akciji!
Pridružite nam se! 🙂

Olimp, najviša planina u Grčkoj. Najviši vrh Mitikas (2917 m) što na grčkom znači “nos” ujedno i drugi najviši vrh na Balkanu. Na Olimpu ima 46 vrhova viših od 2000  i 47 viših od 1000 metara nadmorske visine. Nalazi se u Tesaliji iznad sela Litohora. Od 1983. godine se nalazi pod zaštitom UNESKO-a.

Mitikas (izvor: wikipedia.org)

 
Prvi zabeleženi pokušaj da se izađe na vrh planine bogova odigrao se 1862. godine. Prva ekspedicija je izašla na vrh 1913. godine. Ekspediciju su tada sačinjavali Hristos Kakalos, Frederik Bojson i Danijel Bojd Bovi.
U grčkoj mitologiji, planina Olimp je dom dvanaest bogova, najvažnijih bogova grčkog Panteona. Grci su smatrali da je na Olimpu sagrađen kristalni dvorac u kome obitavaju bogovi.
 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 25. jun
– polazak u 20.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
 
subota, 26. jun
– prelazak srpsko-makedonske granice
– prelazak makedonsko-grčke granice
– nastavljamo vožnju do Kalambake u čijoj se blizini nalaze Meteori
 
Meteori (grč. Μετέωρα — lebdeće kamenje) je skupina pravoslavnih manastira u blizini grčkog grada Kalambake, u zapadnoj Tesaliji. Manastiri su veoma poznati po svom nesvakidašnjem položaju na stenama-stubovima i smatraju se najvrednijom skupinom manastira u Grčkoj posle Svete gore. Meteori su i na spisku kulturne baštine UNESKO.
 

Meteori (izvor: wikipedia.org)

 
– pešačka tura po Meteorskim uzvišenjima
– vožnja do Leptokarije gde ćemo noćiti
 

Meteori (izvor: wikipedia.org)

 
nedelja, 27. jun
– ustajanje, priprema za polazak, vožnja do predela Gortsia (1130 m)
– uspon ka planinarskom domu Giosos Apostolides,  preko predela Barba i Koka, planinarskog doma Petrostrouga (1950 m), preko grebena Skourta (2476 m), planinarski dom Cristos Kakalos ( 2650 m) pa sve do planinarskog doma Giosos Apostolidis ( 2700 m), koji se nalazi u podnožju vrhova Profitis Ilias (2788 m) i Touba (2785 m)

 

Olimp (foto: Goran Savić)

Olimp (foto: Goran Savić)

 
– dolazak u dom, smeštaj
– ukoliko vremenski uslovi dozvole istog dana izvršićemo uspon na vrh Stefani 2909 m
 

 
– od planinarskog doma pešačenje oko 30-ak minuta do kuloara u ponožju Stefanija odakle počinje uspon ka vrhu (staza je strma, krušljiva, a u završnom delu tehnički zahtevna)
– izlazak na Stefani (2909 m); nakon fotografisanja na vrhu povratak istom stazom do planinarskog doma
– povratak u dom, noćenje
 
ponedeljak, 28. jun
– ustajanje, priprema za uspon
– polazak iz doma sa rančevima, uspon na Mitikas (2917 m)
 

Mitikas (foto: Goran Savić)

 
– spuštanje sa Mitikasa južnom stranom preko Skale ka domu A
– od planinarskom doma A, spuštanje do Priona na 1000 m n.v.
– priprema i polazak ka Beogradu
– dolazak u Beograd u utorak oko 3 sata ujutru
 

Olimp (foto: Goran Savić)

 
OPREMA:
Lična: cipele, gamašne, kabanica, rukavice, kapa, baterijska lampa…
Tehnička: štapovi, šlem, pojas, ferata set ili prusik i tri karabinera
ISHRANA: iz ranca; u domu ima hrane i pića
TROŠKOVI: 120 evra (prevoz, noćenje i osiguranje); akontacija za akciju je 50 evra i plaća se prilikom prijave (instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE)
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64  182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com