OLIMP I KAJMAKČALAN – 26. do 29. 6. 2020.

Najviši vrhovi Olimpa i čuveni Kajmakčalan u jednoj planinarskoj akciji!
Pridružite nam se! 🙂

Olimp, najviša planina u Grčkoj. Najviši vrh Mitikas (2917 m) što na grčkom znači “nos” ujedno i drugi najviši vrh na Balkanu. Na Olimpu ima 46 vrhova viših od 2000  i 47 viših od 1000 metara nadmorske visine. Nalazi se u Tesaliji iznad sela Litohorna. Od 1983. godine se nalazi pod zaštitom UNESKO-a.

Prvi zabeleženi pokušaj da se izađe na vrh planine bogova odigrao se 1862. godine. Prva ekspedicija je izašla na vrh 1913. godine. Ekspediciju su tada sačinjavali Hristos Kakalos, Frederik Bojson i Danijel Bojd Bovi.
U grčkoj mitologiji, planina Olimp je dom dvanaest olimpijskih bogova, najvažnijih bogova grčkog Panteona. Grci su smatrali da je na Olimpu sagrađen kristalni dvorac u kome obitavaju bogovi.
 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 26. jun
– polazak u 20.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
 
subota, 27. jun
– prelazak srpsko-makedonske granice
– prelazak makedonsko-grčke granice kod Bitolja
– nastavljamo vožnju do ski centa Voros podno Kajmakčalana
– od parkinga do vrha Kajmakčalan dužina pešačenja je 4 km i uspon oko 500 m
– izlazak na vrh fotografisanje i povratak istom stazom
– vožnja do Paralije gde ćemo noćiti
 
Kajmakčalan je najviši vrh planine Nidže sa 2 521 m n. v. Sačinjen je od gnajsa i granita, a poznat je kao poprište najžešćih borbi na Solunskom frontu tokom Prvog svetskog rata 1918. godine. Na njemu je podignuta spomen kapela gde se nalazi i urna u kojoj je (bilo) sahranjeno srce doktora Arčibalda Rajsa. Uz crkvu stoji i kosturnica u kojoj se nalaze ostaci palih boraca.

Posetićemo i srpsko vojničko groblje u selu Skočivir, veličine oko 3.500 kvadratnih metara. Samo na ovome groblju sahranjeno je blizu 500 srpskih vojnika stradalih u bitkama na Kajmakčalanu
 
nedelja, 28. jun
– ustajanje, priprema za polazak, vožnja do predela Gortsia (1130 m)
– uspon ka planinarskom domu Giosos Apostolides,  preko predela Barba i Koka, planinarskog doma Petrostrouga (1950 m), preko grebena Skourta (2476 m), planinarski dom Cristos Kakalos ( 2650 m) pa sve do planinarskog doma Giosos Apostolidis ( 2700 m), koji se nalazi u podnožju vrhova Profitis Ilias (2788 m) i Touba (2785 m)

– dolazak u dom, smeštaj
– ukoliko vremenski uslovi dozvole istog dana izvršićemo uspon na vrh Stefani 2909 m

– od planinarskog doma pešačenje oko 30-ak minuta do kuloara u ponožju Stefanija odakle počinje uspon ka vrhu (staza je strma, krušljiva, a u završnom delu tehnički zahtevna)

– izlazak na Stefani (2909 m); nakon fotografisanja na vrhu povratak istom stazom do planinarskog doma
– povratak u dom, noćenje
ponedeljak, 29. jun
– ustajanje, priprema za uspon
– polazak iz doma sa rančevima, uspon na Mitikas (2917 m)


– spuštanje sa Mitikasa južnom stranom preko Skale ka domu A

– od planinarskom doma A, spuštanje do Priona na 1000 m n.v;
– priprema i polazak ka Beogradu
– dolazak u Beograd u utorak oko 3 sata ujutru
OPREMA:
Lična: cipele, gamašne, kabanica, rukavice, kapa, baterijska lampa…
Tehnička: štapovi, šlem, pojas, ferata set ili prusik i tri karabinera
ISHRANA: iz ranca, u domu ima hrane i pića
TROŠKOVI: 120 evra (prevoz, noćenje i osiguranje); akontacija za akciju je 50 evra (u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer se novac ne vraća)
NAPOMENE: svi učesnici trening akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (održavanje distance od 2 m, nošenje maske i rukavica…); u toku realizacije akcije biće poštovana važeća pravila o prevozu i treninzima na otvorenom; svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ (SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2); uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj telefona, broj pasoša, datum rođenja (zbog osiguranja), broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČI: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64 182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com
               Slavenko Božić