Musala zimski uspon

14.1
U okviru godišnjeg plana akcija u petak 31.01.2014. krenuli smo u 23h iz Beograda ka Borovecu u Bugarskoj. Cilj naše misije je zimski izlaz na najviši vrh Balkana, Musala 2925m.

Na akciju je krenulo 9 planinara. Učesnici su bili iz PK Balkana, PK Železničara Beograd, PK Pobede, PK Spartak Subotica.
Nakon noćnog putovanja u jutarnjim časovima stižemo u Borovec, doručkujemo, prepakujemo se i  krećemo put planine. Cilj za subotu nam je izlaz do planinarske kuće Hiža Musala koja se nalazi na 2389m nv.

1. Musalinska reka

6Dan za uspon je preporučen, nebesko plavetnilo i zimsko sunce prave nezaboravan ugođaj. Staza je prekrivena snijegom dovoljno čvrstim da izdrži naše korake i omogući nesmetano kretanje.

5
Oko 14 časova stižemo do odredišta, Hiža Musala, drvena kućica pored zaleđenog jezera.

Smjestili smo se u kuću, prihvatili se tanjira a onda zasluženi odmor i druženje. Na planini se nalazi dosta planinara i kuća je ispunjena do poslednjeg mjesta. U kasnim večernjim časovima meteo uslovi se mijenjaju, navlače se visoki oblaci i vjetar se znatno pojačava. Ali ovo ne mijenja našu odluku.

Polazak na završni uspon je planiran za nedeljno jutro.

8
Nedelja 8h, polazimo na uspon ka vrhu Musala. Opremljeni tehničkom opremom za zimske uslove odskačemo od okolnog durštva. Bugarski planinari odvažno stupaju prema vrhu lagano opremljeni kao da je uspon u jesenjim danima. U njihovom izgledu izostaju dereze, cepini… Da li oni znaju nesto sto mi ne znamo.

10
Staza preko grebena je izložena naletima vetra brizine i do 108 km/h, kretanje nije nimalo lako.
12
Na vrh smo izašli za  2h i 40 minuta. Odmaramo se u meteorološkoj stanici uz vruć čaj i naravno neizostavna ovjera planinarskih knjižica. Pauza od nekih dvadesetak minuta je proletela, krećemo nazad ka sigurnoj kući a prije toga obavezno slikanje na vrhu.
15
14.2
Silazak iako fizički lakši ali nimalo opušten.

U domu se zadržavamo samo koliko nam je potrebno za pakovanje i okrepljenje, nastavljamo dalje ka Borovecu. Tačno 2h nam je trebalo da se ponovo nađemo pred kombijem. 

Odlazimo do Samokova, tamo nas čeka prijateljica Marijana Ilijeva. Raduje nas susret sa njom, prenosimo joj utiske sa akcije i zahvaljujemo se na pomoći koju nam je pružila. Uz razgovor sa Marijanom sladimo se delicijama iz slastičarne koju nam je preporučila.

Za Beograd krećemo u 17.20h, put prolazi bez ikakvih problema i putovanje se završava 20 minuta nakon ponoći u Skerlićevoj ulici odakle smo i krenuli.

Izveštaj: Damir Lukšić, vodič
Fotografije: učesnici akcije