MORAČKE PLANINE – 9. do 11. 7. 2021.

PSK Balkan vas vodi na jednu od najlepših planina u Crnoj Gori, Moračke planine!

Planirani su usponi na vrhove Mali Žurim, Veliki Žurim i Lastvu.

Mali Žurim (1965 m) je najmarkantnija planina Lukavice, a i mnogo šire. Sa pravom se može reći da je to crnogorski Materhorn, Ama Dablam, Pumori. Svojom figurom osvaja na prvi pogled, još iz daljine. Predstavlja izuzetan vidikovac. Sa njega puca bajkovit pogled na „tibetansko lice“ Lukavice i njenih 380 izvora, na Maganik (2139 m) možda najsuroviju i najbizarniju crnogorsku planinu, na Lolu (2032 m), Štit (2115 m), Ćetkov vrh (2030 m), Ilijin vrh (2057 m), Stožac (2140 m)… Sa severozapadne strane ga štiti impresivna litica njegovog velikog brata – Velikog Žurima (2035 m). U vedrim danima pogled dopire i do Lovćena i Orjena na jugu, a Durmitora i Kape Moračke na severu.


 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 9. jul
– polazak u 22.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– vožnja preko Užica, Prijepolja, Pljevlja i Žabljaka do Nikšića
subota, 10. jul
– dolazak u Nikšić
– od Nikšića se vozimo preko Krstovača, rudnika „Zagrad“, Risijeg dola, Luka Bojovića do Bara Bojovića
– od Piperskog katuna penjemo se na Mali Žurim (1965 m) i Veliki Žurim (2035 m)
– noćenje u blizini Kapetanovog jezera u katunu
 

 

Kapetanovo jezero se nalazi nedaleko od Nikšića, na samoj granici između opština kolašin i Nikšić, na nadmorskoj visini od 1678 metara. Dubina jezera je 35 m.

Prema legendi, nikšićki kapetan Mušović, imao je na mestu današnjeg jezera katun i često je boravio u njemu, uživajući u lepotama ovoga mesta. Iznad njegovog katuna, u planinskim stenama, nalazio se izvor čije su vode planinske vile koristile da se kupaju i povrate snagu. Svaku noć bi se na izvoru vile skupljale, puštale izvorske vode, i skrivene od očiju ljudi, kupale se i pile bistru izvorsku vodu. Kada bi, pred zoru, krenule da idu, vile bi zatvarale izvor do sledeće noći i novog okupljanja.

Jedne noći, vila koja je poslednja odlazila sa izvora, zaboravi da zatvori izvor, čije vode poplaviše katun kapetana Mušovića i okolne dolove. Tada vile pomeriše izvor niže, ispod površine naplavljene vode, da tako vodom napaja novonastalo jezero.

 

 
nedelja, 11. jul

– doručak, priprema i polazak od Kapetanovog jezera ka vrhu Lastva (2226 m)
– povratak istim putem do Kapetanovog jezera
– povratak za Beograd
 

 

TROŠKOVI: 6000 dinara + 10 evra (prevoz, noćenje i osiguranje). Akontacija od 5000 dinara plaća se prilikom prijave.  Instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)

PRIJAVE: BROJ UČESNIKA JE OGRANIČEN NA 17! Prijave se popunjavaju klikom na polje ispod; tek nakon uplate avansa za rezervaciju prevoza (5000 dinara) vaša prijava postaje validna; avans uplatiti na žiro račun kluba ili možete doneti na sastanke u klub utorkom od 19 – 21 h.


VODIČ: Bojan Balaž; imejl adresa: balazbojan@gmail.com; broj telefona: 065 30 35 095 – zvati radnim danom od 17 – 21 h i vikendom 8.00 – 21.00h