MD – ZLATO (ZLATOVRV 1422 m) I KOŽUF (DVETE UŠI 1766 m) – OD 17. DO 19. 11. 2017.

Na poziv prijatelja iz PD „Kožuf iz Gevgelije, PSK Balkan organizuje vikend akciju sa usponom na dve planine u Makedoniji Zlato i Kožuf.Planina Zlatna sa vrhom Zlatovrv ili Treskavec, u blizini Prilepa je mala ali veoma atraktivna planina, koja svojim stenovitim spicevima i svojom pozicijom dominira tim delom Prilepskog polja i Pelagonije.


Manastir Treskavec sada
Manastir Treskavec (poznat i kao Sveta Bogorodica) je makedonski manastir, nalazi se 10 km od Prilepa pod Zlatovrvom. Unutar zidina manastira se nalazi crkva Uspenja Bogorodice. Sa svojom gorskom pozicijom ima lep pogled daleko na okolinu Pelagonije. Izgrađen je u 12. ili 13. veku, biva često rušen i obnavljan. Manastir je bogat vizantisjkim freskama, takođe ima kuhinju i trpezariju iz 14. veka. U napisu nad zapadnom kapijom je pomenut car Mihailo IX Paleolog, a srpski kralj Stefan Milutin pominje se kao ktitor manastira. Na žalost konaci manastira su izgoreli 2013. godine.
Ime Treskavec je dobio zbog brojnih gromova koji pogadjaju vrh koji je jedna konusna hrpa krupnih kamenih blokova – boldera. Na vrhu stoji i gromobran u obliku zlatne jabuke – koji zbog gromova se mora često obnavljati.
 


PROGRAM AKCIJE:
Petak, 17. novembar 2017.
22:00 h     Polazak iz Skerlićeve od Hrama Svetog Save
Subota, 18. novembar 2017.
Prelazak srpsko-makedonske granice, nastavak putovanja ka Prilepu. Očekivano vreme dolaska u Prilep u ranim jutarnjim satima, pauza. Iz Prilepa tačnije ispod Markovog grada polazimo na pešačenje ka vrhu Zlato vrv i manastiru Treskavec.
Nakon uspona na Zlato vrh povratak sa planine, nastavak putovanja ka Gevgeliji gde ćemo noćiti.
 


 
Nedelja 19. novembar 2017.
Ustajanje, vožnja prevozom do sela Konjsko 20 km. Dolazak do planinarskom domu „Tome Sutov Krotki“.
8:00 h     Polazak na pešačenje, maršuta: Planinarski dom (625 m n.v.) – Mančeva Preseka-Siglica (1200 m) – Dvete Uši /1766 m n.v.). Uspon traje 3 do 4 sata.

Povratak istom stazom ka planinarskom domu.
Organizator PD „Kožuf “ iz Gevgelije obezbedjuje ručak (planinarski pasulj)  i osveženje za učesnike akcije.  Obavezno poneti pribor za jelo.
Nakon završene akcije polazak ka Beogradu.


 
Oprema: Standardna planinarska, primerena vremenskim uslovima
Cena: 70€ (prevoz, osiguranje i smeštaj); akontacja za akciju je 30€
Ishrana: iz ranca, ili u lokalnim objektima. 

Prijava telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“ .  Uz prijavu dostavite JMBG, broj planinarske knjizice i putne isprave (lične karte ili pasoša).
važne napomene: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti
Vodiči:
Milanka Arsić, tel.:+381.64.182.4440 e-mail: milanka.arsic@gmail.com
Aleksandar Mijatović, tel. +381 64 359 9463, e-mail: mijat034@gmail.com