MIROČ – 3. 6. 2018.

Đerdap u kasno proleće, pogled na Dunav i veličanstvenu Đerdapsku klisuru!

Pogled na Đerdap

PROGRAM AKCIJE:
nedelja, 3. jun
– polazak u 6.00 časova iz Skerlićeve ulice kod Hrama Svetog Save
– vožnja preko Požarevca, Gradišta i Golupca do Golog Brda odakle krećemo na turu
– polazak na pešačku turu grebenom duž klisure. Usput ćemo moći da vidimo i monumentalnu skulpturu Dačkog kralja Decebala.
Decebal je poslednji kralj Dačana koji je vladao u razdoblju od 87. do 106. godine. Posle gotovo jednog veka nesloge, ujedinio je dačanska plemena i dugo je uspešno odolevao rimskoj ekspanziji. U savremenoj Rumuniji, gde se Dačani smatraju precima današnjih Rumuna, Decebal je zbog svoje dugotrajne, uporne i većim delom uspešne borbe protiv osvajača dobio status nacionalnog heroja, te mu je posvećen veliki broj književnih i umetničkih dela. Njegov portret velikih dimenzija, uklesan je na jednoj steni na rumunskoj strani Đerdapske klisure, u Kazanu.

Decebal

– uspon na Veliki (768m) i Mali Štrbac (626m)
– silazak do magistralnog puta gde nas čeka prevoz
– na kraju dana planirana je pauza za kafu i okrepljenje
– očekivano vreme dolaska u Beograd je oko 23.00 časova
 

Pogled prema Rumuniji

OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama
HRANA I VODA: iz ranca
CENA: 1800 dinara, prevoz  (akontacija za akciju je 1000 dinara; ostatak se plaća na dan polaska); Ulaznica za NP Đerdap po važećem cenovniku je 125 dinara.
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČI: Aleksandar Mijatović, br. telefona +381 64 359 94 63, imejl adresa: mijat034@gmail.com
Vuk Tubić, tel. + 381 64 122 3201, e-mail.: tubicvuk@yahoo.com