MALJEN – 18. 7. 2021.

PSK Balkan organizuje planinarsku akciju u okviru koje ćete imati priliku da uživate u pogledu sa najlepših vidikovaca i vrhova Maljena.

Maljen je planina koja se nalazi južno od Valjeva. Pruža se pravcem zapad-istok u dužini od oko 25 km. Najviši vrh planine je Kraljev sto (1104 m), a drugi najviši je Crni vrh (1096 m). Pored ova dva, na planini se nalazi još nekoliko vrhova sa nadmorskom visinom većom od 1000 m. To su: Stražara, Golubac, Paljba, Velika pleća, Kozomor i dr. Divčibare su poznato turističko naselje na planini Maljen, koje se nalazi na oko 980 m nadmorske visine.

Pogled sa Crnog vrha na Maljenu (izvor: tov.rs)

 
PROGRAM AKCIJE:
nedelja, 18. jul
– polazak u 6.30 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– dolazak u podnožje Divčibara i priprema za pešačenje
– duži uspon šumskim stazama do visoravni Divčibare
– nastavak pešačenja livadskim stazama do vrha Kraljev sto (1104 m)
– spust do jezera i ulazak u kanjon Bele Kamenice
– kretanje stenovitim terenom i moguć prolazak kroz vodu
– strmiji uspon ka vrhu Velika Pleća (1037 m), gde pravimo pauzu
– nastavak pešačenja preko Crnog vrha (1096 m) do centra turističkog naselja Divčibare, gde završavamo turu
– povratak za Beograd
* dužina staze je oko 21 km, a ukupan uspon je oko 1000 m
 
OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama
HRANA I VODA: iz ranca
TROŠKOVI: 1300 dinara (akontacija za akciju je 1000 dinara i plaća se prilikom prijave); instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Zoran Živanović, br. telefona +381 64 295 64 69, imejl adresa: zokizivanovic@gmail.com