MALJEN – 10. 1. 2021.

PSK Balkan organizuje planinarsku akciju u okviru koje ćete imati priliku da uživate u pogledu sa najlepših vidikovaca i vrhova Maljena.

Maljen je planina koja se nalazi južno od Valjeva. Pruža se pravcem zapad-istok u dužini od oko 25 km. Najviši vrh planine je Kraljev sto (1104 m), a drugi najviši je Crni vrh (1096 m). Pored ova dva, na planini se nalazi još nekoliko vrhova sa nadmorskom visinom većom od 1000 m. To su: Stražara, Golubac, Paljba, Velika pleća, Kozomor i dr. Divčibare su poznato turističko naselje na planini Maljen, koje se nalazi na oko 980 m nadmorske visine.

Maljen (foto: Stefan Grujičić; izvor: Google Earth)

 
PROGRAM AKCIJE:
nedelja, 10. januar
– polazak u 7.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– dolazak na Divčibare i priprema za pešačenje
– pešačenje od asfaltnog puta na ulazu u Divčibare ka vidikovcu Ljuti krš, a zatim ka vrhu Golubac (1056 m)
– sa Golupca se, nakon pauze, spuštamo do asfaltnog puta, a potom započinjemo uspon na Crni vrh (1096 m)
– od Crnog vrha pešačenje nastavljamo ka vrhu Velika Pleća (1037 m), gde takođe pravimo pauzu
– sa Velikih Pleća ćemo se vratiti nazad i nakon prelaska ski staze šumskim putem sići u centar Divčibara
– povratak za Beograd u koji dolazimo do 21.00 časova
* dužina staze je oko 12 km, a ukupan uspon je oko 450 m
 

Pogled sa Maljena (izvor: Google Earth; zahvalnost dugujemo autoru)

 
OPREMA: planinarska, topla, prilagođena vremenskim prilikama (poneti kabanicu, gamašne, rukavice, kapu, štapove, rezervnu majicu i čarape)
HRANA I VODA: iz ranca
TROŠKOVI: 1300 dinara (akontacija za akciju je 1000 dinara i plaća se prilikom prijave); instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Goran Savić; broj telefona +381 64 224 12 75; imejl adresa: ranacgo@gmail.com
 
Pogledajte fotografije sa akcije na Maljenu 2019. godine klikom OVDE.