MALINIK, BORSKI STOL I VELIKI KRŠ – 11. i 12. 5. 2019.

PSK Balkan kreće na planine istočne Srbije!
Proleće među stenama 🙂

Kanjon Lazareve reke ili Lazarev kanjon udaljen je desetak kilometara od Bora. To je najdublji I najduži kanjon istočne Srbije. Zbog strmosti svojih stenovitih litica ni do danas nije u potpunosti ispitan. Kanjon je poznat po mnogobrojnim pećinama I jamama. Dužine je do 9 kilometara i visine između 300 i 500 metara. Usečen je u krečnjački masiv Kučajskih planina  ikroznjega protiče istoimena reka. Sa svihs trana je zaklonjen stenovitim grebenima. Litice kanjona su skoro vertikalne, a na najužem delu širina kanjona iznosi manje od 7 metara. Sadrži veliki broj pećina. Samo neke od njih su dostupne i poznate pod nazivom Zlotske pećine (Lazareva pećina, Vernjikica, Hajdučica, Mandina pećina, Dubašnička jamai dr).
Layarev kanjon
Mаlinik je plаninа u istočnoj Srbiji. Pripаdа Kаrpаtskim plаninаmа, а njegovi nаjviši vrhovi su Veliki Mаlinik (1158 m) i Mаli Mаlinik (1019 m). Nаjistаknutije kаrаkteristike Mаlinikа su spektаkulаrni Lаzаrev kаnjon I Lаzаrevа pećinа u blizini selа Zlot.
Malinik
PROGRAM AKCIJE:
subota, 11. maj
– 6.00 časova polazak iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– vožnja preko Čestobrodice i Boljevca do Zlota
– pešačenje od Zlota do vidikovca Krš odakle se pruža pogled na Lazarev kanjon
– od vidikovca nastavljamo uspon ka vrhu planine Malinik (1158 m)
– povratak istom stazom do Zlota
* očekivana dužina staze je 18-20 km, a ukupan uspon oko 1000 m
– vožnja od Zlota do Borskog jezera
– noćenje
 
Planine istočne Srbije, Borski Stol, Veliki Krš i Deli Jovan pripadaju karpatsko-balkanskom planinskom sistemu. Iako nisu visoke pružaju veliku raznolikost terena, od šume i livade pa do stene Borskog Stola na kojoj se nalazi i alpinističko vežbalište. 

Stena Stola je krečnjačka uglavnom odličnog kvaliteta, severozapadne orjentacije i visine od 15 do 150m. Osnovna karakteristika ovoga mesta jeste da je jedino u Srbiji gde se na istom mestu nalaze i tradicionalni i sportsko-penjački smerovi.


Veliki Krš je planina visine 1148 m, koja se nalazi na desetak kilometara severozapadno od Bora, istočno od planine Stol, istočno od železničke pruge Bor-Majdanpek. Veliki Krš je dugačak 9 km i širok 3 km, to je uzak i nazubljen krečnjački planinski venac blage strane okrenute jugozapadu i veoma strmih stena okrenutih severoistoku. Najviši delovi su izgrađeni od jurskih krečnjaka, zapadne padine čine kredni krečnjački sedimenti. Na više lokaliteta ima šumskih kompleksa.

nedelja, 12. maj
06.00 časova – polazak prevozom iz smeštaja do podnožja Velikog Krša i Borskog Stola; Pripreme za uspon
07.00 časova – polazak na Veliki Krš i istoimeni vrh (1148m); Pešačenje grebenom Krša i uživanje u pogledu. Povratak istom stazom. Uspon je strm i ima dosta klizavih delova, potrebni su štapovi i dobra obuca.
12.30 časova- povratak u podnožje Velikog Krša i Borskog Stola; Pripreme za uspon
13.00 časova- polazak na uspon, stazom pored doma do vrha Borskog Stola; povratak istom stazom.
18.00 časova- očekivano vreme završetka ture, polazak za Beograd
23.00 časova- povratak za Beograd
 
OPREMA: kabanica, gamašne, planiarske cipele, rezervne presvlake,  jakna vetrovka,  kapa , rukavice, baterijska lampa,  fotoaparat i planinarska kartica sa plaćenom članarinom za za 2019 godinu. Obavezni planinarski štapovi.
SMEŠTAJ: u odmaralištu Savača kod Borskog jezera. Nije potrebna vreća.
TROŠKOVI: 3500 dinara (prevoz i smeštaj); akontacija za akciju je 2000 dinara
NAPOMENE: svaki učesnik sportske manifestacije mora biti u odgovarajućoj fizičkoj formi i u istoj učestvuje na sopstvenu odgovornost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ (SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2); uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj telefona, broj pasoša, datum rođenja (zbog osiguranja), broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČI: Aleksandar Mijatović; broj telefon +381 64  359 94 63; imejl adresa: mijat034@gmail.com
.             Zoran Živanović, br. telefona +381 64 295 64 69, imejl adresa: zokizivanovic@gmail.com