MALINIK I LAZAREV KANJON – 4. 4. 2021.


Jedan od najlepših kanjona Srbije i planina sa koje se pruža najbolji pogled na njega!

Kanjon Lazareve reke ili Lazarev kanjon udaljen je desetak kilometara od Bora. To je najdublji i najduži kanjon istočne Srbije. Zbog strmosti svojih stenovitih litica ni do danas nije u potpunosti ispitan. Kanjon je poznat po mnogobrojnim pećinama i jamama. Dužine je do 9 kilometara i visine između 300 i 500 metara. Usečen je u krečnjački masiv Kučajskih planina i kroz njega protiče istoimena reka. Sa svih strana je zaklonjen stenovitim grebenima. Litice kanjona su skoro vertikalne, a na najužem delu širina kanjona iznosi manje od 7 metara. Sadrži veliki broj pećina. Samo neke od njih su dostupne i poznate pod nazivom Zlotske pećine (Lazareva pećina, Vernjikica, Hajdučica, Mandina pećina, Dubašnička jama i dr.).

Lazarev kanjon (izvor: rtanjadventure.com)

 
PROGRAM AKCIJE:
nedelja, 4. april
– polazak u 6.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– vožnja preko Čestobrodice i Boljevca do Zlota
– pešačenje od Zlota do vidikovca Krš odakle se pruža pogled na Lazarev kanjon
 
Mаlinik je plаninа u istočnoj Srbiji. Pripаdа Kаrpаtskim plаninаmа, а njegovi nаjviši vrhovi su Veliki Mаlinik (1158 m) i Mаli Mаlinik (1019 m). Nаjistаknutije kаrаkteristike Mаlinikа su spektаkulаrni Lаzаrev kаnjon i Lаzаrevа pećinа u blizini selа Zlot.

Pogled sa Malinika na Lazarev kanjon (foto: Kixa Kijano; izvor: Google Earth)

 
– od vidikovca Krš nastavljamo uspon ka vrhu planine Malinik (1158 m)
– povratak istom stazom do Zlota
– povratak za Beograd
* očekivana dužina staze je 18-20 km, a ukupan uspon oko 1000 m
 
OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama
TROŠKOVI: 2000 dinara; (akontacija za akciju je 1200 dinara i plaća se prilikom prijave); instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Aleksandar Mijatović; broj telefona +381 64  359 94 63; imejl adresa: mijat034@gmail.com