KUČKE PLANINE I KOMOVI – 19. do 21. 10. 2018.

PSK Balkan i ove jeseni organizuje odlazak na Kučke planine i Komove. Pridružite se!

Područje pod nazivom Kučka krajina ili Žijovo smešteno je uz granicu sa Albanijom, severoistočno od Podgorice i predstavlja jedan od manje poznatih, skoro netaknutih dragulja crnogorskih Dinarida. Kučka krajina je prostrana kraška visoravan sa koje se uzdižu grupe planinskih venaca, pojedinačni vrhovi i planine. Stanište je brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Duž zapadne strane Kučke krajine reke Morača i Mala Rijeka i put Podgorica – Lijeva Rijeka – Veruša čine obod područja Kučke Krajine. Reka Cijevna i prostrana dolina Zete čine južnu i jugozapadnu granicu Kučke krajine.

Bukumirsko jezero i Kučke planine (izvor: borba.me)

Kučke planine – Žijovo ukrašavaju dva prekrasna i živopisna planinska jezera – Bukumirsko i Rikavačko jezero. Bukumirsko jezero se nalazi u središtu planinskog grebena i svojim odrazom doprinosi jedinstvenoj i prepoznatljivoj lepoti Kučke Krajine. Predstavlja mesto čudesne lepote i istorije prepune legendi. Bukumirsko jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1448 metara, a njegova najveća dubina iznosi 16,8 metara. Bukumirsko jezero se napaja kišnicom, otapanjem snega sa planinskih vrhova i povremeno sa izvora Ivanović katuna. Oko 15% obale Bukumirskoj jezera obuhvata bujna vegetacija. Prekrasna panorama Bukumirskog jezera, iznad koga dominiraju vrhovi Pasjak, Štitan, Velji Vrh i Surdup predstavlja svakako jedan od najlepših planinskih pejsaža Crne Gore.

Kučke planine (izvor: wikipedia.org)

 
PROGRAM AKCIJE:

petak 19. oktobar 

– polazak u 21:00 h iz Skerlićeve ulici u Beogradu, od Hrama Svegog Save

subota, 20. oktobar

– dolazak na Bukumirsko jezero u ranim jutarnjim satima

– uspon na Štitan (2184 m)  i Surdup (2147 m)

– nakon završenog uspona vožnja do smeštaja Štavna u podnožju Komova, smeštaj i noćenje u eko katunima

 

Planina Komovi se prostire u istočnoj Crnoj Gori između reka Lim, Tara, i Drača i okružena je planinama Prokletije, Planinica i Bjelasica. Biljni svet je veoma raznovrstan i bogat zahvaljujući čemu je ovaj planinski masiv uvršten u potencijalna IPA (IPA – Important plant aeras) područja Crne Gore.  Goli vrhovi Komova su surove planinske pustinje uokvireni cirkovima i sa njihovih oboda se spuštaju točila i sipari kao posledice izražene erozije.

Komovi (izvor: mastertravel.me)

U Komovima se ističu tri visoka, moćna vrha:  Kučki Kom (2487 m), Ljevorečki Kom (2453 m) i Vasojevićki Kom (2460 m). Između Kučkog i Vasojevićkog koma nalazi se Međukomlje, prostrana udolina, u kojoj je nekada bio smešten lednik.

Vasojevićki kom (izvor: hikers-blues.eu)

 

nedelja, 21. oktobar

– ustajanje u ranim jutarnjim satima

– uspon na Vasojevićki kom (2460 m) sa Štavne

– po silasku sa Vasojevićkog koma povratak za Beograd
 
OPREMA: standardna planinarska, primerena vremenskim uslovima i boravku na planini (cipele (gojzerice), kabanica, kapa, rukavice, zaštita od sunca (šešri, naočare, krema), prva pomoć, štapovi za hodanje i čeona lampa)
CENA: prevoz i noćenje 55 evra + 400 dinara za osiguranje; akontacija je 30 evra, a ostatak se plaća na dan polaska
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja (zbog osiguranja), broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti
VODIČ: Vuk Tubić; broj telefona: + 381 64 122 32 01; imejl adresa: tubicvuk@yahoo.com