KORZIKA (MONTE ĆINTO) – 12. do 22. 7. 2018.

PSK „Balkan“ u julu mesecu vodi vas na  Korziku!
Planinarenje, kupanje i posetu nekoliko gradova.  Pridružite nam se! 🙂

Korzika je mediteransko ostrvo koje pripada Francuskoj. Nalazi se zapadno od Italije, jugoistočno od kopnene Francuske i severno od italijanskog ostrva Sardinije. Planine čine jednu trećinu ostrva, formirajući jedan planinski lanac.  Korzika ima oko 1000 km obale i više od 200 plaža. To je planinsko ostrvo sa najvišim vrhom Monte Cinto (2706m).

 
PROGRAM AKCIJE:
četvrtak 12. jul
Polazak u 06:30 časova od Hrama Svetog Save iz Skerlićeve ulice u Beogradu, auto putem preko Hrvatske i Slovenije. Noćenje u Sloveniji, Nova Gorica.
petak, 13. jul
nastavak putovanja prema  Bolonji, obilazak kulturno istorijskih znamenitosti.
Bolonja ima najveći u potpunosti sačuvan stari grad u Italiji. Stari deo Bolonje prepoznatljiv je po brojnim srednjovekovnim tornjevima (visokim i krivim) i pločnicima u vidu arkaa duž većih ulica (ukupne dužine 45 km!). Grad ima niz trgova sa mnogobnrojnim crkvama, palatama, tornjevima, spomenicima i fontanama.

                                                                                                Foto: Petar Milošević

Najpoznatije građevine i prvorazredna turistička odredišta u gradu su:

  • Tornjevi Azineli i Garisend su dva glavna simbola Bolonje, sagrađena u 12. veku. Prvi toranj je visok 97 metara, nakrivljen je preko 1 m od osovine, ima skoro 500 stepenika, a turisti se mogu popeti na vrh. Garisenda je visok 47 metara, zatvoren je za posetioce, a nakrivljen je preko 3 metra. 
  • Veliki trg je ogroman trg koji se nalazi u samom središtu grada, okružen monumentalnim građevinama kao što su Katedrala sv. Petronija, Gradska kuća, Arkada Banki i Palata Podesta. 
  • Katedrala sv. Petronija je najpoznatija crkva u Bolonji i peta najveća u svetu sa 132 x 60 metara, visine 45 metara, a u nju može da stane gotovo 30.000 ljudi. Posvećena je zaštitniku grada San Petroniju koji je bio bolonjski episkop u 5. veku. Gradnja crkve započeta je krajem 14. veka, a trajala je nekoliko stotina godina. 
  • Gradska kuća  nalazi se na Velikom trgu i sagrađena je u 14. veku. 
  • Arkada Banki su arkade ispred istoimene Palate Banki, zgrade iz 15. veka. Arkade su dodate 150 godina kasnije, krajem 16. veka. 
  • Palata Podesta je nekadašnja zgrada magistrata, sagrađena oko 1200. godine, a između 16. i 18. veka u njoj je bilo smešteno pozorište. 
  • Neptunova fontana je najpoznatija gradska fontana i nalazi se na Velikom trgu. 
  • Crkva Bogorodice i sv. Luke je crkva jugozapadno od gradskog jezgra, smeštena na šumovitom brdu Monte dela Gvardija. Od crkve ka predgrađu vodi najduža arkada na svetu, građena u 17. i 18. veku, duga 3.5 km. Muzeji u Bolonji su brojni i mogu se posetiti preko zajedničke karte.

subota 14. jul
Transfer Livorno – Bastija, vožnja trajaktom oko 5 časova.
Bastija se nalazi na severoistoku i glavna je luka Korzike. Bastija je bila glavni grad Korzike do 1791. godine. Iz Bastije vozimo se u Korte 68 km – vožnja 2h, razgledanje grada 4h (putevi na Korzici su poprilično uski zbog toga su putovanja vremenski duža).

Korte je stari grad na Korzici nalazi se u jugozapadnoj francuskoj regiji ostrva. 80. godina XX veka postaje vodeći univerzitetski centar Korzike.
Nastavak puta do kampa u selo Lozzi  ispod Monte Cinta.  Korte-Lozzi oko 40 km, vožnja oko 2 časa kroz živopisni kanjon reke Golo. Dolazak u kamp, nameštanje šatora, noćenje. Kamp je opremljen, strujom, vodom i tuševima.

nedelja, 15. jul
Ustajanje  na uspon do jezera Lac de Nino koje se nalazi na 1743 m. Uspon do jezera je 750 m i toliko spuštanja. Tura traje 8 sati. Površina jezera je 6,5 ha a dubina 11 m.

Planinari koji ne žele da pešače mogu se kupati u reci Golo gde ima fantastičnih mesta za kupanje.  Može se posetiti i Park avantura (cena za 1 sat zabave je oko 15 e).  Povratak grupe od jezera, povratak u kamp Monte Ćinto. Noćenje.
ponedeljak, 16. jul
Uspon na Monte Ćinto najviši vrh Korzike, tura je celodnevna i veoma zahtevna. Planinari koji ne se penju na vrh mogu pešačiti sa grupom oko 3 sata a zatim vrtiti se istom stazom, kupanje u jezeru Lac de Calakuccia ili u reci.

Izlazak grupe na vrh Monte Ćinto (2704 m n.v.), povratak istom stazom do kampa. Noćenje.
utorak, 17. jul
Pakovanje i vožnja ka moru u Porto. Slobodan dan za kupanje i uživanje. Noćenje u kampu.

Porto je turističko mesto,  udaljeno od Ajacija 80 km. Široki planinski zaliv i crveno sunce čini da je Porto prava atrakcija. Zaliv Porto je prirodni rezervat pod zaštitom UNESCO-a


sreda, 18. jul
pakovanje i voznja do Ajaća, obilazak a zatim smeštaj u kampu i noćenje.
Ajačo je najveći i glavni grad Korzike, najpoznatija turističla atrakcija je Kuća Bonaparte u kojoj je rodjen. Kuća je pretvorena u muzej koji je opremljen nameštajem iz (16. vek).

U starom gradu se nalazi glavna, ogromna luka i istorijski deo grada sa uskim uličicama. U centru Ajača nalazi se De Golov trg, veliki trg na kom se nalazi statua Napoleona na konju, koju je osmislio Ežen Viole le Dik 1865. godine.


četvrtak, 19. jul
pakovanje vožnja do Bonifacia, obilazak a zatim nastavak vožnje do Solcenzara. Noćenje.

Bonifačo se nalazi na jugu Korzike i na njegovoj teritoriji još uvek se mogu videti ostaci prošlosti Korzike. U blizini grada nalaze se dve đenovljanske kule: Sant’ Amanza i Sponsaglia. A ovde se nalaze i:
Crkva St-Dominique – Ovo je jedna od nekoliko gotičkih crkava koje se nalaze na teritoriji Korzike. Crkva datira iz 18. veka, a karakteriše je višebojni mermer koji, takođe, pripada tom periodu.
Crkva Ste-Marie Majeure koja datira iz 14. veka. Ova crkva iako je vremenom pretrpela brojne rekonstrukcije, sačuvala je svoje karakteristike.
– U ovom mestu nalazi se i akvarijum Bonifačo koji je smešten u prirodnoj pećini u luci.


petak, 20. jul 2018.
rano ustajanje, vožnja do Col de Bavella, uspon na Punto Velaco 1483 m. Sa vrha se pruža pogled na planine sa jedne strane a sa druge strane na more.

Grupa se može kupati u moru ili u reci Solenzaro po izboru. Povratak sa planine, pakovanje i vožnja do Bastije. Noćna vožnja trajaktom u Livorno.
subota, 21. jul
nastavak putovanja ka Sloveniji i Srbiji.
nedelja, 22. jul
u ranim jutarnim satima dolazak u Beograd.
OPREMA,  planinarska oprema i cipele. Učesnici koji se ne penju na vrhove mogu poneti patike za pešačenje. ISHRANA, sopstvena iz ranca, možete poneti deo hrane sa sobom.
SMEŠTAJ, u kampu sa sopstvenim šatorom,vrećom i podmetačem. Kampovi koji su opremljeni, strujom, vodom, frižiderima  i tuševima.
CENA,  370e  + 2.000,00 dinara, akontacija za rezervacuju karte za trajakt 50 e do 5. februara 2018.
U cenu uračunato: noćenje, osiguranje, prevoz (autobusom i trajaktom).
U cenu nije uračunato:  ulaznice za posetu kulturno-istorijskim znamenitostima i hrana.
p.s. u koliko ima zainteresovanih učesnika da žele spavati u čvrstom objektu, potudićemo se da obezedimo smeštaj.
PRIJAVA, meilom, telefonom ili utorkom na sastanku kluba od 19 do 21h. Uz prijavu dostaviti broj pasoša, JMBG i broj planinarske kartice.
VODIČI I ORGANIZATORI:
PSK Balkan – Beograd; Milanka Arsić, tel. +381 64 182 4440, imeil: milanka.arsic@gmail.com
PK „Balkan – Montenegro; Maja Kontić, tel. + 382 69 351 265, imeil, majakontic@gmail.com
PSD „Makpetrol“ – Skoplje;  Nikola Donovski, tel. +389 70 725 880, imeil: nikola.donovski@gmail.com
pojedine fotografije preuzete su sa Google Earth; zahvalnost dugujemo autorima