KOTLENIK – 9. 5. 2021.

Kotlenik je planina u centralnoj Srbiji, u blizini grada Kraljeva. Pripada grupi planina vardarske zone, i podgrupi šumadijskih planina. Najviši vrh je Crni vrh, na visini od 749 metara nadmorske visine. Prema geološkoj starosti i osobinama prisutnog kamena, vrh Kotlenika odgovara kupi ugašenog vulkana. Planina je izdužena, oko 21 km, na severu je šira (do 10 km), a na jugu se klinasto sužava.

Kotlenik (foto: Aleksandar Lazović; izvor: stazeibogaze.info)

 
PROGRAM AKCIJE:
nedelja, 9. maj

– polazak u 6.30 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– vožnja preko Ljiga i Preljine do sela Lađevci
– priprema za uspon i polazak na pešačenje
– uspon na Veliki vrh (749 m)
– silazak sa vrha i nastavak pešačenja šumskom stazom preko vrhova Orlovi (666 m), Vršelj (708 m) i Velika Gradina (590 m)
– izlazak na vidikovac iznad sela Cvetke sa pogledom na dolinu Zapadne Morave i planine u okolini Čačka
– završetak pešačenja kod crkve brvnare u selu Cvetke
– povratak za Beograd
* dužina staze je oko 16 km, a ukupan uspon je oko 650 m 
 

Predeo na Kotleniku (foto: Aleksandar Lazović; izvor: stazeibogaze.info)

 
OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim uslovima
ISHRANA: iz ranca
TROŠKOVI: 1600 dinara (prevoz); akontacija za akciju je 1000 dinara i plaća se prilikom prijave; instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Marko Novaković; broj telefona: +381 64 301 16 18; imejl adresa: markoni.novakovic@gmail.com