Koštunići – Rior – Ravna gora ( 12. mart 2017. )


Koštunići su selo u južnoj podgorini planine Suvobor, u opštini Gornji Milanovac. Poznato je po očuvanoj prirodi i razvijenom seoskom turizmu.


 
 
 
 
PROGRAM AKCIJE:
Nedelja, 12. mart 2017.
7.00 časova – polazak iz Skerlićeve ulice u Beogradu
10.00 časova – dolazak u selo Družetići u blizini Koštunića i polazak na pešačenje
Iz Družetića ćemo poći ka severu jednom od dugačkih kosa kojom ćemo se lagano peti ka Rioru. Usput ćemo uživati u nesvakidašnjem ambijentu i izvanrednom pogledu na planine Ovčar i Kablar na jugu; Vujan na jugositoku; Rudnik, Ostrovicu i Bukulju na zapadu.
Nakon pređenih osam kilometara započećemo uspon na Rior sa kog ćemo imati lep pogled na njegove južne padine i Ravnu goru.

Rior je jedan od vrhova na planini Maljen koja se nalazi južno od Valjeva i na kojoj se nalazi poznato turističko mesto Divčibare. Greben Riora pruža se pravcem severozapad-jugoistok, a njegova visina je 882 m n.v.

Sa Riora pešačenje nastavljamo ka istoku spuštajući se u dolinu reke Grab, koja predstavlja granicu između Maljena i Suvobora, a nakon toga se penjemo do Ravne gore gde završavamo pešačenje.

Ravna gora je visoravan koja se prostire na zapadnim i jugozapadnim obroncima planine Suvobor. To je zaravnjen prostor obrastao bujnim livadama i pašnjacima, dok su ivični delovi obrasli gustom šumom. Na Ravnoj gori je devedesetih godina 20. veka sagrađeno nekoliko objekata (spomenik, crkva, zvonara, spomen-dom) sa ciljem da se očuva uspomena na Jugoslovensku vojsku u otadžbini i njenog predvodnika Dragoljuba Mihajlovića.

17.00 časova – polazak za Beograd
OPREMA: zimska, topla, prilagođena vremenskim prilikama (poneti rezervnu obuću i čarape)
ISHRANA: iz ranca
CENA:1200 dinara
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PK „Balkan“u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti JMBG, broj planinarske knjižice i naziv kluba čiji ste član
VODIČI: Goran Savić, br. telefona+381 64 224 12 75, imejl adresa: goransavicbre@gmail.com
AleksandarMijatović, br. telefona+381 64 359 94 63, imejl adresa: mijat034@gmail.com