KORČULA I PELJEŠAC – planinarenje i kupanje – 24. 8. do 2. 9. 2018.

PSK Balkan vas i ovog leta vodi na Korčulu i Pelješac. Uživajte sa nama u lepotama Jadrana! 🙂

 

Vrh Sveti Ilija na Pelješcu

Sveti Ilija (960 m n.v.)  je najviši vrh poluostrva Pelješca. Zbog visine i izdvojenog položaja Pelješca to je jedan od najširih i najlepših vidikovaca u hrvatskim planinama. Brdo na kojem se nalazi naziva se Zmijino brdo i Perunovo brdo. Ovaj naziv potiče iz prethrišćanskog doba kad je vrh bio kultno mesto staroslavenskog boga gromovnika, a sadašnje ime vrh je dobio po kapeli Svetog Ilije. Sam vrh označen je kupom kamenja, malim drvenim krstom i mermernom pločom s natpisom.
U toku boravka planiran je uspon na vrh Sveti Ilija na Pelješcu.
 

Ostrvo Korčula

Korčula je prvo bila grčka kolonija Korkyra Melaina, zatim ilirska i rimska pod imenom Corcyra Nigra, pa zatim vizantijsko, i na kraju slovensko naselje. U 10. veku bila je u sastavu Neretvanske kneževine, a zatim je priznala vlast Zahmulja, Mlečana i hrvatsko-ugarskog kralja.
U 14. veku Korčula je bila pod vlašću Dubrovnika, a od 1420. do 1797. pod Venecijom. Od 1797. do 1805. bila je pod Austrijom, da bi je 1806. osvojio Napoleon i Francuzi, sve do 1815. kada je opet pala pod vlast Austrije.
Tokom Drugog svetskog rata Korčula je bila pod taijanskom i nemačkom okupacijom, a 1945. godine postala je deo Jugoslavije i na kraju Hrvatske.

Grad Korčula

Grad Korčula nalazi se na isturenom rtu, i opasan je zidinama iz 13. veka, koje su Mlečani dodatno fortifikovali kulama stotinak godina kasnije. Glavni ulaz u stari deo Korčule su Kopnena vrata, iznad kojih su Mlečani podigli kulu Revelinu sa koje se nadzirao kanal oko utvrđenja.

PROGRAM AKCIJE:

petak, 24. avgust
22.00 časova – Polazak iz Beograda, ul. Skrelićeva (kod Hrama Svetog Save). Vožnja preko Sremske Mitrovice, Zvornika, Sarajeva i Mostara.
subota, 25. avgust
Oko 8.00 časova dolazak u Orebić. Prelazak trajektom na Korčulu (vožnja 15 minuta). Zadržavanje u gradu Korčuli 2 sata za nabavku potrepština i jutarnju kafu, a zatim nastavak putovanja do Zavalatice. Ovde ćemo se smestiti u apartmane opremljene kuhinjom i potrebnim posuđem. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne.
Svakodnevno kupanje u Zavalatici. Ovde ćemo ostati do povratka u Beograd. U večernjim/podpodnevnim satima organizovaćemo odlaske do obližnjih mesta i druženje.

Zavalatica

Zavalatica je malo mesto smešteno u prirodnoj uvali na južnoj strani ostrva Korčule, 30 kilometara od grada Korčule. Obala je uređena, kupanje je ovde najbolje.
 

Plaža „Žitna“ udaljena od  smeštaja oko 500 m

U toku boravka na Korčuli planiranа je i poseta Vela Luke i grada Korčule.

Mogući su i fakultativni izleti do ostrva Proizd i ostrva Lastova ili Mljeta ili Hvara ukoliko vremenski uslovi dozvole. 
subota, 1. septembar
Polazak iz Zavalatice u popodnevnim satima.
nedelja, 2. septembar
Dolazak u Beograd u  jutarnjim satima.
OPREMA ZA PLANINU: planinarske cipele ili bolje patike, kabanica i štapovi.
ISHRANA:  Smeštaj je u privatnim kućama, može se pripremati hrana, apartmani su opremljeni posuđem. U Zavalatici se možete hraniti i u restoranima.
CENA: sedam noćenja, prevoz (minibus), trajekt između Pelješca i Korčule i osiguranje 210 evra.
– Akontacija za akciju:  1. rata 50 evra do 1. juna;  2. rata 50 evra do 1. jula; 3. rata na dan putovanja.
– U cenu nije uračunata hrana i vožnja brodom do Proizda, Lastova, Mljeta i Hvara.
PRIJAVA: Za akciju se možete prijaviti telefonom (sms poruka), imejlom ili na sastancima članova Kluba utrokom od 19 do 21 časova. Prostorije kluba se nalaze u ulici Vjekoslava Kovača 10, lokal 2 u SC “Olimp” na Zvezdari. Uz prijavu dostaviti broj pasoša, broj planinarske kartice i JMBG – zbog osiguranja.
VODIČI: Milanka Arsić, tel. +381.64.182.4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com
                 Ljiljana Lazarević, tel. 381 61 139 0050, e-mail: ljiljanalazarevic@gmail.com