KORČULA I PELJEŠAC – 21. do 30. 8. 2020.

Uživajte u lepotama Jadrana pešačeći i planinareći!

Vrh Sveti Ilija na Pelješcu

 
Sveti Ilija (960 m n.v.)  je najviši vrh poluostrva Pelješca. Zbog visine i izdvojenog položaja Pelješca to je jedan od najširih i najlepših vidikovaca u hrvatskim planinama. Brdo na kojem se nalazi naziva se Zmijino brdo i Perunovo brdo. Ovaj naziv potiče iz prethrišćanskog doba kad je vrh bio kultno mesto staroslavenskog boga gromovnika, a sadašnje ime vrh je dobio po kapeli Svetog Ilije. Sam vrh označen je kupom kamenja, malim drvenim krstom i mermernom pločom s natpisom.
U toku boravka planiran je uspon na vrh Sveti Ilija (960 m) na Pelješcu.
 

Ostrvo Korčula

 
Korčula je prvo bila grčka kolonija Korkyra Melaina, zatim ilirska i rimska pod imenom Corcyra Nigra, pa zatim vizantijsko, i na kraju slovensko naselje. U 10. veku bila je u sastavu Neretvanske kneževine, a zatim je priznala vlast Zahmulja, Mlečana i hrvatsko-ugarskog kralja.
U 14. veku Korčula je bila pod vlašću Dubrovnika, a od 1420. do 1797. pod Venecijom. Od 1797. do 1805. bila je pod Austrijom, da bi je 1806. osvojio Napoleon i Francuzi, sve do 1815. kada je opet pala pod vlast Austrije.
Tokom Drugog svetskog rata Korčula je bila pod taijanskom i nemačkom okupacijom, a 1945. godine postala je deo Jugoslavije i na kraju Hrvatske.
 

Grad Korčula

 
Grad Korčula nalazi se na isturenom rtu, i opasan je zidinama iz 13. veka, koje su Mlečani dodatno fortifikovali kulama stotinak godina kasnije. Glavni ulaz u stari deo Korčule su Kopnena vrata, iznad kojih su Mlečani podigli kulu Revelinu sa koje se nadzirao kanal oko utvrđenja.
 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 21. avgust
22.00 časova – Polazak iz Beograda, ul. Skrelićeva (kod Hrama Svetog Save). Vožnja preko Šapca, Zvornika, Sarajeva i Mostara.
subota, 22. avgust
Oko 8.00 časova dolazak u Orebić. Prelazak trajektom na Korčulu (vožnja 15 minuta). Zadržavanje u gradu Korčuli 2 sata za nabavku potrepština i jutarnju kafu, a zatim nastavak putovanja do Zavalatice. Ovde ćemo se smestiti u apartmane opremljene kuhinjom i potrebnim posuđem. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne.
Svakodnevno kupanje u Zavalatici. Ovde ćemo ostati do povratka u Beograd. U večernjim/podpodnevnim satima organizovaćemo odlaske do obližnjih mesta i druženje.
 

Zavalatica

 
Zavalatica je malo mesto smešteno u prirodnoj uvali na južnoj strani ostrva Korčule, 30 kilometara od grada Korčule. Obala je uređena, kupanje je ovde najbolje.
 

Plaža „Žitna“ udaljena od  smeštaja oko 500 m

 

U toku boravka na Korčuli planiranа je i poseta Vela Luke i grada Korčule.

Mogući su i fakultativni odlasci do ostrva Proizd i ostrva Lastovo ili Mljet ili Hvar ukoliko vremenski uslovi dozvole. 
subota, 29. avgust
Polazak iz Zavalatice u popodnevnim satima.
nedelja, 30. avgust
Dolazak u Beograd u  jutarnjim satima.
OPREMA ZA PLANINU: planinarske cipele ili bolje patike, čeona lampa, zaštita od sunca i planinarski štapovi.
ISHRANA:  Smeštaj je u privatnim kućama, može se pripremati hrana, apartmani su opremljeni posuđem. U Zavalatici se možete hraniti i u restoranima.
TROŠKOVI: 260 evra za sedam noćenja, prevoz (minibus), trajekt između Pelješca i Korčule i osiguranje
– Način plaćanja:  1. rata 50 evra do 1. juna;  2. rata 50 evra do 1. jula; 3. rata na dan putovanja.
– U troškove nije uračunata hrana i vožnja brodom do Proizda, Lastova, Mljeta i Hvara.
PRIJAVA: Za akciju se možete prijaviti telefonom, imejlom ili na sastancima članova Kluba utrokom od 19 do 21 časova. Prostorije kluba se nalaze u ulici Vjekoslava Kovača 10, lokal 2 u SC “Olimp” na Zvezdari. Uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja (zbog osiguranja), broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član.
VODIČI: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64 182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com
               Ljiljana Lazarević; broj telefona: +381 61 139 00 50; imejl adresa: ljiljanalazarevic@gmail.com