KOMOVI (Vasojevićki 2461 m) – zimski uspon 25 do 27.03.2016.

kom Vasojevicki

Planina Komovi se prostire u istočnoj Crnoj Gori između reka Lim, Tara, i Drača i okružena je planinama Prokletije, Planinica i Bjelasica. Biljni svet je veoma raznovrstan i bogat zahvaljujući čemu je ovaj planinski masiv uvršten u potencijalna IPA (IPA – Important plant aeras) područja Crne Gore.  Goli vrhovi Komova su surove planinske pustinje uokvireni cirkovica i sa njihovih oboda se spuštaju točila i sipari kao posledice izražene erozije.

Na njoj se ističu tri visoka, moćna vrha koja grade celinu Komova:  Kučki Kom (2487 m); Ljevorečki Kom (2453 m) i Vasojevićki Kom (2460 m). Između Kučkog i Vasojevićkog koma nalazi se Međukomlje, prostrana udolina, u kojoj je smešten lednik.

PROGRAM AKCIJE:
Petak, 25. mart 2016
21.00h Polazak iz Beograda ul. Skerlićeva od Hrama Svetog Save. Od Beograda do Kolašina vožnja ibarskom magistralom, oko 400 km.
Subota, 26. mart 2016.
Od Kolašina preko Mateševa vozimo se prema  Trešnjevika (1573 m), polazak sa rančevima do Štavne (1810 m). Dužina staze od Trešnjevika do Štavne je oko 6 km. U koliko put bude rašćičšen vozilom se dolazi do Štavne (1810 m). Smeštaj u Eko Katunu ili privatnim katunima. Slobodan dan za odmor i upozavanje okoline. Pokazne vezbe na snegu.

Nedelja: 27. mart 2016.
Ustajanje u ranim jutarnjim satima, priprema i polazak na uspon od Štavne.  Uspon na Vasojevića kom se vrši zimskom stazom, uz greben. Uspon se nastavlja uz strmu padinu koji izlazi na prevoj a zatim na Vasojevićki kom (2461m).

kom Vasojevicki

Povratak sa vrha, pakovanje i povratak za Beograd.
Oprema: planinarske cipele, štapovi, gamašne, topla odeća, kabanica, bateriska lampa, kompletna oprema za visokogorske uspone, ponesete vreću za spavanje.
Cena prevoz i smeštaj i osiguranje: 50 E , 15 prijavljenih učesnika. Akontacija za akciju 20 E. Nisu potrebne vreće.
p.s. u koliko neko od učesnika akcije želi da spava u šatoru cenu akcije ćemo umanjiti za taj iznos.
Ishrana: iz ranca ili 10 E polupansion. Uz prijavu obavezno naglasite da li koristite polupansion. Hvala 🙂
Prijavu za akciju prosledite sms porukom, meilom ili na sastanku Kluba utorkom od 19 do 21h. Prostorije Kluba se nalaze u SC „Olimp“ na Zvezdari, ulica Vjekoslava Kovača 11, lokal 2.
Potrebna dokumenta: lična karta ili pasoš i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2015. godinu. Uz prijavu dostaviti broj lične karte, JMB i broj planinarske knjižice, navesti iz kog kluba dolazite.
Napomena:
Vodič zadržava pravo izmene programa akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti koje direktno utiču na održavanje iste. Planinari koji se prijavljuju za akciju moraju biti u dobroj psihofizičkoj kondiciji.
Vodiči:
Milanka Arsić, tel. + 381.64.182.4440, e-mail. milanka.arsic@gmail.com