KILIMANDŽARO – 11. do 20. 2. 2022.

Uspon na najviši vrh Afrike i safari u trajanju od 10 dana

Kilimandžaro je najviši vrh afričkog kontinetnta sa 5895 m. Ima epitet najveće slobodnostojeće planine. Popularni „Kili“ oduvek je bio san avanturista, pustolova i trekera iz čitavog sveta.

Ekspedicija kilimandžaro

Savezna Republika Tanzanija ili Tanzanija je država na istočnoj obali Afrike. Tanzanija se granici sa Kenijom i Ugandom na severu, Ruandom, Burundijem i DR Kongo na zapadu i Zambijom, Malavijem i Mozambikom na jugu. Na istoku, Tanzaniju zapljuskuju vode Indijskog okeana.

Tanzanija je bila deo Nemačke Istočne Afrike od 1880-ih do 1919. kada je postala Britanski protektorat. Nezavisnost je stekla 1961. godine, a 1964. godine se države Tanganjika i Zanzibar ujedinjuju u državu Tanzaniju.

Sa oko 41 miliona stanovnika predstavlja najveću zemlju Istočne Afrike. Tanzanija je na severu planinska, a tamo leži i Kilimandžaro, najviši vrh Afrike. Na severozapadu je čuveno Viktorijino jezero, čiji severni deo dele Uganda i Kenija.

Zemlja sa više od 40 nacionalnih parkova pravi je raj za posmatranje divljih životinja, ali i nenadmašna riznica safari tura. I pored razvijenog turizma, Tanzanija je jedna od najsiromašnijih zemalja sveta. Afričku populaciju Tanzanije čini preko 120 etničkih grupa. Veliki deo Tanzanijanaca su Bantu.

Glavni grad države je od 1996. godine Dodoma, umesto dotadašnjeg Dar el Salema, koji je i dalje najveći grad.

Kilimandžaro je najviši vrh Afrike i jedan od Seven Summit-s. Ima epitet najveće slobodnostojeće planine. Popularni „Kili“ oduvek je bio san avanturista, pustolova i trekera iz čitavog sveta. Ova 5895 metara visoka planina ima  najvišu visinsku razliku na svetu (preko 4500 metara od podnožja do vrha). Sama planina, obzirom na tropski pojas u kome se nalazi, ima izuzetno interesantnu i raznoliku vegetaciju. Od guste i bujne vegetacije, nalik kišnim šumama Amazona, preko travnatih stepskih polja do glečera na vrhu. U nekoliko dana trekinga prolazi se kroz nekoliko klimatskih pojaseva. Kilimandžaro ima tri vrha, najviši Uhuru Peak visok 5895 metara i dva niža, Mawnzi i Shira.

Na vrhu se nalazi glečer koji je Hemingvej opisao u svojoj čuvenoj pripoveci „Snegovi Kilimandžara“. Nažalost, lednik koji je star preko 10 000 godina, i koji je 1935. godine, kad je Hemingvej pisao sigurno izgledao veličanstveno, danas je samo bleda kopija nekadašnjeg sjaja. Usled globalnog otopljavanja više do 80% glečera je nestalo, a predviđanja kažu da će još za našeg života, do 2030. godine potpuno nestati. Ovo je možda poslednja prilika da se sa snežnog vrha zagledamo u beskraj Afrike!

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan  (11. 2. 2022.) – Polazak iz Beograda u 13:10 h sa aerodroma Nikola Tesla, let Beograd-Dubai.

2. dan (12. 2. 2022.) – Let Dubai – Aruša, aerodrom. Transfer do Aruše, smeštaj u hotel. Slobodno vreme za razgledanje grada. Pakovanje neophodne opreme. Noćenje.

3. dan (13. 2. 2022.) – Nakon doručka, pakujemo se i pripremamo za polazak iz Aruše ka Nacionalnom parku Kilimandžaro do Marangu kapije na 1830 m. Vožnja 2,5 do 3 sata. Registracija učesnika, ručak, a zatim polazak na uspon. Avantura počinje trekingom kroz kišnu šumu sa stablima eukaliptusa, bogatim ptičijim svetom i Kolobus majmunima. Dužina pešačenja je oko 8 km sa 850 metara uspona, trajanje 3 – 4 sata. Smeštaj u Mandara kolibama (2720 m). Noćenje.

4. dan (14. 2. 2022.) – Doručak, a zatim napuštanje Mandara koliba i izlazak iz kišne šume na gole površi. Uspon do Horombo kampa na (3720 m) Dužina staze oko 12 km, trajanje pešačenja 6 – 7 sati. Noćenje u kolibama.

5. dan (15. 2. 2022.) – Doručak, polazak na aklimatizacija do Zebra stene ili do podnožja Mawanzi vrha, razgledanje okline, ručak. Povratak do Horombo koliba. Odmor i noćenje.


6. dan (16. 2. 2022.) – Uspon od Horombo koliba do Kibo kampa. Napušta se poslednja tačka na kojoj ima vode, ide se kroz sedlo između Kibo i Mawnzi vrha. Krajolik sve više liči na pejzaž sa Meseca. Smeštaj u Kibo kampu (4820 m). Odmor, priprema za uspon. Noćenje. Dužina pešačenja oko 9 kilometara, 6 – 7 sati hoda.

7. dan (17. 2. 2022.) – Dan uspona. Veoma rano (00 – 01 h) se kreće ka vrhu. Preko stena ili snega izlazi se do Gilmanove tačke na ivici kratera. Uživanje u neverovatnom pogledu u svim pravcima. Silazak istim stazom do Kibo koliba. Ručak, a zatim nastavak ka Horombo kolibam, noćenje. Dužina staze pri uspona oko 6 km, trajanje uspona 6-8 sati u zavisnosti od grupe. U povratku dužina staze oko 15 km i oko 2000 m spusta.


8. dan (18. 2. 2022.) – Nakon doručka silazak od Horombo koliba do Marangu kapije. Dodela sertifikata za uspon. Povratak u Arušu. Noćenje. Dužina staze oko 20 km, trajanje pešačenja 5 sati.


9. dan (19. 2. 2022.) – Odlazak na safari u nacionalni park jezero Manyara. Na dva sata vožnje zapadno od Aruše nalazi se ovaj prebogati rezervoar biodiverziteta. Jedna od najposećenijih safari destinacija u Tanzaniji očaraće svakog bogatstvom biljnog i životinjskog sveta. Povratak u Arušu. Noćenje.


10. dan (20. 2. 2022.) – Nakon doručka transfer do aerodroma Aruša. Let Aruša – Dubai – Beograd

TROŠKOVI: 2600 evra, akontacija je 800 evra i plaća se prilikom prijave (instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE). Ostatak novca pri polasku na put.

U troškove uključeno:

– povratna avio karta Beograd – Dubai – Aruša sa svim taksam;
– transport Aruša – Marangu – Aruša;
– tri noćenja sa doručkom u hotelu u Aruši;
– dozvola za ulazak u Nacionalni park Kilimandžaro;
– smeštaj u kolibama tokom uspona;
– 3 obroka dnevno tokom ture;
– voda i čaj pri usponu na Kilimandžaro;
– osiguranje na planini;
– međunarodno putno osiguranje;

– safari, prevoz i vodiči na safariju;
– ručak na safariju.

U troškove nije uključeno:
– viza za Tanzaniju pri ulasku u zemlju  50 USD;
– bakšiš od 250 USD po osobi, koji se obavezno plaća vodičima, pomoćnicima, nosačima i  kuvarima, a po Zakonu o turizmu Tanzanije;

– troškovi lične prirode poput telefonskih poziva, hrane van programa, sokovi, taksi usluga…
– PCR testrovi ukoliko bude potrebe

PRIJAVE: do 12. januara 2022; uz prijavu poslati planinarsku biografiju, kopiju planinarske kartice i pasoša.

NAPOMENE: Prijavljenim planinarima će biti dostavljen spisak potrebne opreme. Učešće na ovoj ekspediciji podrazumeva obavezne pripreme na visokim planinama u okruženju; da bi se akcija realizovala potrebno je najmanje 6 prijavljenih;  obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64 182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com