Kamena Gora (Ravna gora 1496 ), kanjon Mileševke i manastir Mileševeva – 20-21.07.2013.

Kamena gora je planina nedeleko od Prijepolja i Pljevalja , u jugozapadnoj Srbiji i severnoj Crnoj Gori. Ima dinarski pravac pružanja, i kombinacija je kamenitog reljefa i širokih četinarskih šuma, pretežno bora i jele. Najviši vrh Kamene gore je Ravna gora, koja dostiže 1496 metra nadmorske visine i preko njega prelazi državna granica.

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije. Udaljena je oko 315 km od Beograda i 17 km jugoistočno od Prijepolja. Nalazi se na oko 1000 metara nadmorske visine. U izvorišnom delu reka pravi nebrojene manje vodopade sa kojih se voda sakuplja u tri veća toka. Vodopadi koji od njih nastaju najatraktivniji su, a visoki su preko 20 metara. Voda koja se preliva preko nekoliko nivoa naslaga sige u vidu vodopada i rasprskava u sitne vodene kapi oko vodopada obrazuje pojas osvežavajućeg vazduha koji povoljno utiče na goste i njihovo raspoloženje. Voda reke Sopotnice je pitka.

Uz vodopade, zanimljiva turistička atrakcija Sopotnice vodenice i valjarice, gde se nekada mlelo žito i valjala sukna.

Kanjon Mileševke je prirodni rezervat kanjona reke Mileševke koga čine nekoliko krečnjačkih klisura okruženih šumama i pašnjacima, na nadmorskoj visini izmedju 600 m i 1400 metara, obuhvatajuci površinu od 297 hektara…

Ono što čini posebno obeležje kanjona reke Mileševke je divljina, surovost, vrletnost, nepristupačnost, dubina ponora /mestimično i preko 300 metara/, čije se strane gotovo vertikalno spuštaju prema rečnom dnu.

 

PROGRAM AKCIJE:

Subota: 20. jul 2013.
00.15h     Polazak iz ulice Skerlićeve od Hrama Svetog Save
06.00h     Dolazk na Jabuku, priprema za pešačenje

Jabuka preko Kamene gore tj. najvišeg vrha Ravna reka 1496m, nastavak pešačenja do Gračanice (oko 25km) ili do Brodareva (oko 30 km). Dužina pešačenja zavisi od vremenskih uslova i sastava grupe. Na kraju pešačenja čeka nas minibus, vozimo se do planinarskog doma Sopotnica, noćenje.

Nedelja: 21. jul 2013
Obilazak vodopada na Sopotnici a zatim pešačenje kroz kanjon reke Mileševke, uz put ćemo obići i manastir Mileševa.

Manastir Mileševa je srpski srednjovekovni manastir. Nalazi se na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci. Raški po stilu, podigao ga je kralj Stefanb Vladislav (1234—1243) u prvoj polovini XIII veka kao svoju zadužbinu, a u njoj je i sam sahranjen.

 Freske Mileševe se ubrajaju među najbolja evropska ostvarenja 13. veka, a od njih najpoznatiji je Beli Andjeo, koja je u sklopu freske (Mironosnice na Hristovom grobu.) Pored Belog anđela druga remek-dela su Bogorodica iz Blagovesti i Ktitorska kompozicija sa portretom kralja Vladimira. Ova dela takođe predstavljaju i najveće domete slikarstva tog doba u Evropi.

Povratak u Beograd do 23h.

Oprema:   planinarska primerena vremenskim uslovima.

Noćenje u planinarskom domuv „Slapovi Sopotnice“ u višekrevetnim sobama, nije potrebna veća.

Ishrana:   postoji mogućnost ishrane (domaće pite….)

 Cena:  prevoz i noćenje 3300,00 dinara

Vodič: Milanka Arsić, tel. +381.64.182.4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com